Verhuizing ziekenhuis MST is afgerond

Vandaag zijn alle patienten overgebracht

De 'militaire' verhuisoperatie van Medisch Spectrum Twente (MST) naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein, midden in het centrum van Enschede, is afgerond. In drie dagen werd een compleet ziekenhuis verhuisd.

Nadat de poliklinieken gisteren al waren verhuisd, stonden vandaag de patienten op het verhuisprogramma. Zaterdagochtend 7.00 uur stipt werd volgens planning de eerste patient veilig overgebracht van het oude ziekenhuis naar de eenpersoonskamer in het nieuwe ziekenhuis. De laatste patient arriveerde om 16.40 uur. In totaal zijn 250 patienten volgens een goed voorbereid draaiboek verhuisd. De patientverhuizing is daarmee voorspoedig verlopen. Bezoekers hebben hun verhuisde naaste inmiddels weer kunnen opzoeken. Ook hebben de eerste operaties op de unieke Hotfloor van MST al plaatsgevonden.

Programmadirecteur Nieuwbouw, Mariska de Groot: "Wij kijken met voldoening terug op de geslaagde verhuizing van onze patienten vandaag. De voorbereiding van de verhuizing en ingebruikname heeft het beste in onze medewerkers naar boven gebracht. Wij werken nu hard door om onze poliklinische patienten maandag te ontvangen."

Verhuizing via de markante fietsbrug van MST

De verhuizing van de patienten is precies volgens het geplande schema verlopen: elke twee minuten verhuisde een patient van de oude kamer naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein. Als eerste waren de patienten van de locatie Ariensplein aan de beurt. Zij werden verplaatst via de 500 meter lange loop- en fietsbrug, die de twee locaties van MST al jarenlang verbindt. Aan het einde van de ochtend werden de patienten van locatie Haaksbergerstraat verhuisd.Van begin tot eind was er medische begeleiding aanwezig, afgestemd op de gezondheid van de individuele patient.

De patient werd medisch uitgecheckt op de oude kamer en bij aankomst op de nieuwe kamer ingecheckt. Daarna werd hen uitgelegd hoe ze met de speciaal geprogrammeerde iPad eten kunnen bestellen, TV kijken of Internetten en hun roomservicemedewerker kunnen oproepen.

Een emotioneel proces

De meeste patienten keken uit naar de verhuizing, voor hen was het ook een unieke gebeurtenis om mee te maken. Ze werden vriendelijk uitgezwaaid door de verpleegkundigen en net zo hartelijk weer ontvangen door hun collega's in het nieuwe ziekenhuis. Met een welkom in de vorm van een boeketje bloemen kon de patient even wennen aan de nieuwe kamer. Een patient: "Ik laat het maar op me af komen, ik vind het wel een leuke onderbreking van de dag. Ik zie wel uit naar mijn nieuwe kamer, ik lig toch liever alleen. Mijn huidige buurman zoek ik vanavond wel weer even op."

Vanwege de verhuizing was extra personeel aanwezig. Zo werden er dubbele diensten gedraaid, om op de oude en nieuwe locatie patienten goed te begeleiden en hen veilig over te brengen naar hun nieuwe, eigen kamer. Het afscheid van het oude ziekenhuis maakte sommige medewerkers weemoedig. Er zijn veel medewerkers die al decennia werken bij MST. Een van de verpleegkundigen: "Ik werk al meer dan 30 jaar bij MST, ik ben hier zelfs geboren. Het afscheid nemen maakt me emotioneel, ook al ga ik werken in een fantastisch nieuw gebouw dat fijner is voor de patienten, maar ook voor ons."

De eerste operaties

Vandaag waren de OK's al vanaf 7.00 uur gereed voor de eerste patienten. De eerste dotteroperatie vond al halverwege de ochtend plaats, op een van de nieuwe hartkatheterisatiekamers van de unieke Hotfloor van MST.

Spoedeisende hulp open

Om 7.00 uur vanochtend opende ook de nieuwe Spoedeisende Hulp haar deuren. De eerste patient meldde zich om 7.50 uur en werd hartelijk ontvangen door onze medewerkers. Hij voelde zich behandeld 'net als Prins Bernard' in het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein.

Bezoekers

De hoofdingang van het ziekenhuis aan het Koningsplein is vanavond om 19.00 uur opengegaan. Zo konden de eerste bezoekers hun naaste gaan opzoeken op de nieuwe eenpersoonskamer en de verhuisbelevenissen met elkaar bespreken.

MST in het kort

MST bestaat sinds 1995, toen de ziekenhuizen van Ziekenzorg en Stadsmaten fuseerden tot een organisatie. De bouw van het nieuwe MST startte in 2012. Precies 38 maanden later is het, binnen budget, op 31 juli 2015 opgeleverd. Met bijna 80.000 m2, een centrale ingang, 5 atria (binnenpleinen) met routes naar 6 verdiepingen, 350 eenpersoonskamers en een Hotfloor met 14 OK's waarvan een Hybride OK, beschikt Enschede vanaf 9 januari 2016 over het modernste ziekenhuis van Nederland!

Voor meer informatie en beeldmateriaal (ook van de verhuizing) zie www.mst.nl/pers