Jubileumjaar Tassenmuseum Hendrikje start met verrassende tentoonstelling Street Couture

PERSBERICHT

Jubileumjaar Tassenmuseum Hendrikje start met verrassende tentoonstelling Street Couture

Amsterdam, 30 december 2015 – In 2016 bestaat Tassenmuseum Hendrikje 20 jaar. Vanuit de Amstelveense woning van verzamelaars Hendrikje en Heinz Ivo verhuisde het museum naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht, onderdeel van de Unesco Werelderfgoed grachtengordel van Amsterdam. Hier groeide het museum uit tot een van de tien beste modemusea ter wereld. In dit feestelijke jubileumjaar pakt Tassenmuseum Hendrikje extra uit met drie bijzondere en uiteenlopende tentoonstellingen. Het jubileumjaar start op 10 januari met de tentoonstelling Street Couture. In juni staat de mannentas centraal tijdens It´s a Man´s World. Koninklijke tassen komen vanaf oktober aan bod in de tentoonstelling Royal Bags. Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.

Street Couture: high end fashion meets the street

Het jubileumjaar gaat op 10 januari van start met de tentoonstelling Street Couture. In deze tentoonstelling zoekt het Tassenmuseum het spanningsveld op tussen haute couture en global Street Fashion. De stijl Street Couture draait om mix and match: high end fashion laat zich combineren met street fashion, sports met pop culture en Dutch met European design. In de tentoonstelling worden couture klassiekers uit de collectie van het museum zoals Chanel, Louis Vuitton, Prada, Dior en Alexander McQueen gecombineerd met street fashion uit verschillende werelddelen. Ook staat de invloed van street fashion op couturiers centraal. De tentoonstelling is tot en met 5 juni te zien.

Van mannentas tot Koninklijke tas

Vanaf juni 2016 staan mannentassen centraal in de tentoonstelling It’s a man’s World. De vaak functionele mannentassen zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Hoewel het heel modern lijkt, is de mannentas al eeuwen oud. De oudste tas (16e eeuw), een geitenleren tas, met geheime vakjes, uit de collectie van het Tassenmuseum was van een man. In oktober krijgt Tassenmuseum Hendrikje een koninklijk tintje. Tijdens de tentoonstelling Royal Bags komen tassen uit de Europese koningshuizen door de eeuwen aan bod. Eeuwenlang bepaalden de koningshuizen de mode en waren zij trendsettend op het gebied van tassen. Een bijzondere tentoonstelling, want outfits en accessoires van vorsten en koninginnen spreken nog steeds tot de verbeelding. Een must see!

20 jaar Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje is ontstaan uit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Hun liefde voor tassen begon met een leren tas met een dekplaat van schildpad en ingelegd met parelmoer, gekocht bij een antiquair op het Engelse platteland. In april 1996 opende het Tassenmuseum in het huis van de familie Ivo in Amstelveen. In 2007 verhuisde het Tassenmuseum naar een prachtig historisch pand aan de Herengracht in Amsterdam. Vanuit hier groeide het uit tot een van de tien beste modemusea ter wereld. In 2015 stond het museum in de top 10 van de beste onontdekte musea ter wereld in het Britse Dagblad The Guardian en werd het opgenomen in de top 16 Best Fashion Museums in the World van Condé Nast. De collectie van het Tassenmuseum bevat inmiddels meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.