Persuitnodiging voor congres Physics@FOM Veldhoven - 19 & 20 januari..


Weblocatie: http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/persberichten2016/artikel.pag?objectnumber=319770
printerversie
13 januari 2016

Persuitnodiging voor congres Physics@FOM Veldhoven - 19 & 20 januari 2016

Stand van zaken van de Nederlandse natuurkunde in een oogopslag: Physics@FOM Veldhoven 2016 - Minister Bussemaker reikt de FOM-prijzen 2015 uit

Uitnodiging voor de pers
Op 19 en 20 januari 2016 organiseert FOM de tiende editie van het jaarlijkse congres Physics@FOM Veldhoven. Hier komen tweeduizend onderzoekers bijeen om de laatste stand van zaken in de natuurkunde te bespreken, te netwerken en inspiratie op te doen. Er zijn in totaal meer dan 200 lezingen en
435 posterpresentaties. Daarnaast reikt FOM vier prijzen voor natuurkundeonderzoek uit. U bent van harte welkom om lezingen bij te wonen en sprekers te interviewen. De plenaire lezingen en de prijsuitreiking zijn ook te volgen via een livestream.
Hoogtepunten uit het programma

* Minister Jet Bussemaker (OCW) reikt dinsdagavond tijdens het plenaire diner vier FOM prijzen uit. De tweejaarlijkse Minerva-Prijs, voor de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker, gaat naar Anouk Rijs. De FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2015 is gewonnen door Said
Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez. Jo van den Brand krijgt de FOM Valorisatie Prijs 2015 en Gabriele Bulgarini de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2015. De prijswinnaars presenteren hun prijswinnend onderzoek in een aparte sessie op woensdag (10.20-11.20uur).
* Drie gerenommeerde internationale onderzoekers verzorgen elk een plenaire lezing. Op dinsdagochtend spreekt Anton Zeilinger over quantumverstrengeling; op dinsdagavond na de prijsuitreiking spreekt Peter Littlewood over zijn onderzoek naar gecorreleerde elektronensystemen en specifiek
polaritonen; op woensdagmiddag spreekt Laura Baudis als slotakkoord over de mysterieuze samenstelling van donkere materie.
* Op beide dagen zijn diverse focussessies - waarin een specifiek thema wordt besproken - en parallelle sessies met lezingen. In de focussessies spreken ook diverse gerenommeerde internationale sprekers. Een overzicht vindt u in het volledige programma.
* Op woensdag is er een specifiek onderdeel gericht op onderzoek in samenwerking tussen academie en industrie, 'Physics meets Industry'. Hier zal onder andere Alessandro Curioni, VP Europe & Director IBM Research (Zuerich), een lezing geven.
* Tussendoor is er gelegenheid om de posters en live experimenten in de centrale hal te bekijken. In de centrale hal staat ook een FOM-stand bemenst door de afdeling Communicatie van FOM en de FOM-instituten.

Registreren voor de pers
Journalisten zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens (een deel van) Physics@FOM Veldhoven 2016. U kon zich tot uiterlijk maandag 12 januari registreren door een e-mail te sturen naar veldhoven@fom.nl. Indien u een van de sprekers of prijswinnaars wilt interviewen dan verzoeken
wij u dat ook aan te geven. Dan proberen we een rustige ruimte te reserveren en een afspraak te plannen met de spreker. Graag ontvangen uw mobiele telefoonnummer en de tijden waarop u aanwezig wilt zijn. We hebben een beperkt aantal interviewmomenten.

Praktische informatie
* Het congres vindt plaats in congrescentrum de NH Koningshof in Veldhoven en de voertaal is Engels. Meer informatie is te vinden op onze www.fom.nl/veldhoven.

* De plenaire lezingen en de prijsuitreiking zijn ook te volgen via een livestream, ook te vinden via de FOM-website ten tijde van het congres. Het programma is als volgt:

19-01 Anton Zeilinger, 10.05-10.50 uur
Anton Zeilinger (Universiteit van Wenen) bestudeert de fundamentele eigenschappen en de toepassingen van quantumverstrengeling. Hij is een pionier op het gebied van quantumteleportatie, -communicatie en -cryptografie. Tijdens zijn lezing presenteert Zeilinger een aantal recente experimentele
doorbraken op dit gebied.
19-01 Uitreiking FOM-prijzen 2015, 19.50-20.15 uur
19-01 Peter Littlewood, 20.15-21.15 uur
Peter Littlewood (Universiteit van Chicago) werkt aan een microscopische theorie van hoge-temperatuur-supergeleiders, overgangsmetaaloxides en andere gecorreleerde elektronsystemen. Hij past deze kennis toe bij bijvoorbeeld het ontwerp van nieuwe materialen voor deeltjesdetectoren. Zijn
lezing zal gaan over polaritonen - een gecombineerd deeltje dat quantumcondenstatie bij kamertemperatuur mogelijk kan maken.
21-01 Laura Baudis, 15.45-16.30 uur
Laura Baudis (Universiteit van Zuerich) werkt aan een van de grootste mysteries van de astrodeeltjesfysica en kosmologie: ze hoopt te ontdekken waar donkere materie uit bestaat. Donkere materie is een nog onbekende materievorm die veel van ons universum vult. Mogelijk bestaat donkere materie
uit WIMPs (weakly interacting massive particles). Baudis bespreekt een aantal experimentele technieken waarmee fysici hopen WIMPs aan het licht te brengen.

* Na het congres zijn de masterclasses (bestemd voor promovendi, op de maandagavond) en de plenaire lezingen beschikbaar op YouTube.

* Volg het congres via Twitter en #FOMVeldhoven.