Herdenking watersnood 1916 met Lopend Vuur en Koeien in de Kerk

PERSBERICHT

Amsterdam, 4 januari 2016

13 januari Herdenking watersnood 1916 met Lopend Vuur en Koeien in de Kerk

Startmanifestie Waterlandse Vloed en exposities in 9 locaties in Amsterdam Noord

Slechts 100 jaar geleden, in de nacht op 13 - 14 januari 1916, braken de dijken van Waterland en overstroomde dit gebied. Deze overstroming leidde tot de Afsluitdijk in 1932 en de aansluiting van de dorpen boven het IJ, de geboorte van Amsterdam Noord.

Lopend Vuur: herdenking en startmanifestatie

13 januari 2016 van 18:30 tot 20:00 uur – 9 locaties : kerken Holysloot, Ransdorp, Durgerdam, Schellingwoude, Zunderdorp, Nieuwendam,de Buiksloterkerk en Bethelkerk plus in de Tolhuistuin op de oude Zuiderzeedijken van Noord.

Spectaculaire herdenking en start van Waterlandse Vloed met een “lopend” vuur. Op alle 9 locaties is een avondprogramma met muziek, sprekers, vuren en warme dranken.

Net als in 1916 waarschuwen de dorpen elkaar met grote vuren. De start van de 'vuurestafette' is om 19.00 uur in Holysloot. Het vuur komt om 19.30 uur bij de Tolhuistuin aan, waar Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum het vuur aansteekt, en eindigt om 19.50 uur in de Bethelkerk. Op elke locatie wordt na het aansteken het verhaal vertelt wat er in 1916 op deze locatie gebeurde. Als het laatste vuur brandt, luiden om 19.50 uur de klokken bij de acht kerken op de oude Zuiderzeedijk in Noord en bij vijftien kerken in de regio Laag Holland.

Om 20.00 uur precies wordt met tien lichtkogels de dijk, als verbindend lint dwars door Noord, in de lucht aangegeven. Verder zijn er optredens en concerten van o.a. re-enactment door Rampscenario, Amsemble, Duo Leeghwater, Koor Schelllingwoude, De Overkant, New Orleans Brass Band, Veni Vidi Vici koor e.v.a. De entree is gratis.

Koeien in de Kerk : Expositie met thema overstroming (wereldwijd) in beeld en geluid.

13, 16 en 17 januari 2016 – 9 locaties: kerken Holysloot, Ransdorp, Durgerdam, Schellingwoude, Zunderdorp, Nieuwendam, de Tolhuistuin, Buiksloterkerk en Bethelkerk Tijdens het hoogtepunt van de ramp werden in 1916 de koeien in de hoger gelegen kerken gedreven.

Van 13 tot en met 17 januari zijn in deze kerken exposities. Elke plek heeft een ander thema en wordt zoveel mogelijk werk van kunstenaars getoond en/of vertolkt die in de buurt werken of wonen. Exposities met werk van Kadir van Lohuizen (“Where will we go”), Sigrid van Essel, Igor Kusmirak, Liesje van den Berk, Atelier Schelllingwoude, Rachel Corner, Imke Wichers, Henk Fakkeldij, Rogier Alleblas en van Historisch Archief Tuindorp Oostzaan. In de Tolhuistuin opent 13 januari Ariane Hoog, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de expositie 'Where will we go' van Kadir van Lohuizen. Deze fotojournalist weet over de hele wereld de stijgende zeespiegel onder een ieder zijn aandacht te brengen.

Opening exposities 13 januari 18.30 uur, gratis entree, voor openingstijden op 16 en 17 januari zie website www.waterlandsevloed.nl

Waterlandse Vloed fotowedstrijd – Win een etentje in de A'DAM toren!

Onder of Boven NAP? Hoe hoog komt het water bij jouw huis? Kijk hoe ver jouw huis onder de zeespiegel ligt via www.waterlandsevloed.nl. Download de actiepagina en print hem uit. Geef de waterlijn met stift aan op het huis, hang de pagina voor je raam of in je huis en neem er een foto van. Post de foto met #napnoord op facebook, twitter of instagram en tag Waterlandse Vloed / @Wvloed of @Ilovenoord. Of mail hem aan (info@waterlandsevloed.nl). De fotowedstrijd sluit 18 januari. De jury, bestaande uit Waterlandse Vloed, Ilovenoord, fotograaf Hugo Schuitemaker en Coby van Berkum (stadsdeelvoorzitter Stadsdeel Noord) trekt de winnaars.

De hoofdprijs is een etentje voor 2 personen in M’ADAM, het restaurant / skybar op de 20ste verdieping van de A'DAM toren. Troostprijzen zijn o.a. tshirts Ilovenoord, vrijkaarten voorstellingen Waterlandse Vloed, het herdenkingsboek, je foto in de speciale editie krant De Waterland en nog veel meer. De uitreiking is op donderdagavond 21 januari in de Tolhuistuin bij “(D)ijkgesprek – Willen we tot elke prijs droge voeten houden?”

Meer Waterlandse Vloed programma in Januari 2016

Presentatie herdenkingsboek ‘Nood aan den dijk’ 9 januari 2016

Fototentoonstelling Noord onder Water: De Watersnood van 1916 tot 15 januari 2016 – Stadsdeelkantoor Noord

Mini-expo 'Wij en Water; toen, nu en later' Waterlandse Vloed 2015-2016 tot 17 januari 2016 TIP Noord

Waterwegen in Waterland, toen en nu – Een lezing over het water in Amsterdam en Waterland 14 januari – Buiksloterkerk

Watersnoodconcert : In a landscape deel I door koor Amsemble & ABC Barokorkest o.l.v. Benjamin Bakker Za 16 januari Dorpskerk Zunderdorp Zo 17 januari Dorpskerk Ransdorp

Expositie 'Water in Noord' 14 januari – half april, Museum Amsterdam Noord

Presentatie boek De magie van het IJ 17 januari – Stadboekhandel Stadsarchief

Thema avond (D)ijk gesprek; willen we tot elke prijs droge voeten houden? 21 januari, Tolhuistuin

Cinema Concert: Zuiderzeewerken van Joris Ivens 24 januari, EYE filmmuseum

Meer informatie via www.waterlandsevloed.nl facebook Waterlandse Vloed en twitter @WVloed