Friese werkgelegenheid sterker

Diverse jaren daalde de werkgelegenheid in Fryslan. De huidige cijfers laten een gezonder beeld zien. Uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Fryslan blijkt dat de daling niet langer toeneemt. In de periode april 2014 tot april 2015 was er met een verlies van 540 banen een krimp van 0,2%, tegenover de 1,1% van een jaar eerder.

Verschillen per sector groot

De werkgelegenheidsontwikkeling verschilt sterk per sector. De banenkrimp in de bouwsector en de financiele sector heeft zich in 2015 doorgezet. Voor de bouwsector betrof dit 2,9% en voor de financiele sector 4,7%. Hier staat tegenover dat het aantal banen in de zakelijke dienstverlening met 430 is toegenomen, een groei van 1,8%. Ook het aantal horecabanen is met 380 toegenomen ten opzichte van 2014.

De zorg is de grootste banensector in Fryslan. Na een krimp van 1,1% van het aantal zorgbanen in 2014 is het aantal banen binnen de zorg in 2015 met een groei van 0,6% weer toegenomen.

Jaarlijks onderzoek

Het onderzoek wordt jaarlijks door de Provincie Fryslan verricht door middel van een enquete onder Friese bedrijven. De cijfers betreffen de Friese bijdrage aan het landelijke werkgelegenheidsregister.

Gedeputeerde Sander de Rouwe: "Mooi dat de daling van de werkgelegenheid nu minder sterk is dan voorgaande jaren, maar we kunnen niet tevreden zijn. Als provincie willen we het MKB optimaal ondersteunen om te excelleren, door in te zetten op de pijlers organiserend vermogen, innovatie en export."

De cijfers zijn te downloaden in de Staat van Fryslan: www.fryslan.databank.nl