Angst in de kunst

AAA-lezing door Rene Kahn

13 jan 2016 17.00 - 18.00

Lezing

Angst is een van onze meest basale emoties. Geen wonder dat het in de kunst een grote rol speelt. Dat kan heel direct zijn, wanneer de angst zelf wordt verbeeld, of indirect, als de kunstuiting zelf de emotie angst oproept bij de lezer, kijker of luisteraar. Psychiater Rene Kahn zal tijdens deze AAA-lezing wetenschappelijke kennis over angst toelichten aan de hand van voorbeelden uit de kunst. Met een muzikale introductie door een cellist en accordeonist van het Concertgebouworkest.

In de opera wordt angst vaak verbeeld en bezongen, zoals in Venetie, bij Rigoletto, waar angst voor verlies uiteindelijk tot de ondergang leidt. Soms laten kunstenaars ons angst voelen voor zaken die zij wel maar wij nog niet zien aankomen, zoals Franz Kafka die met Der Prozess de komende wetteloosheid aankondigde, en George Grosz die de verloedering en gruwelen verbeeldde die daar de opmaat voor zouden vormen.

Uit deze voorbeelden blijkt al dat angst ook een nuttige, beschermende functie kan hebben. Kunst leert ons angst zien, voelen en uiteindelijk begrijpen zodat we er beter mee leren omgaan. Wanneer we erin slagen om onze angst te hanteren, groeien we ervan.

Muziek

De lezing wordt voorafgegaan door een muzikale introductie: cellist Benedikt Enzler en accordeonist Pieternel Berkens spelen Drip (2015) van Genevieve Murphy.

Over de spreker:

Rene Kahn (1954) is hoogleraar klinische en biologische psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, afdelingshoofd psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Kahn schreef diverse boeken voor een breed publiek, onder andere Onze hersenen en In de spreekkamer van de psychiater.

AAA

De festivalreeks AAA is een interdisciplinaire programmareeks voor Actuele, Avontuurlijke en Aangrijpende muziek. Het Koninklijk Concertgebouworkest werkt daarbij samen met culturele instellingen in Amsterdam, waaronder het Stedelijk Museum, Muziekgebouw aan 't IJ en het EYE Filmmuseum. Voor meer informatie, zie hier.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25