De akten van de burgerlijke stand neergelegd bij de FOD Buitenlandse..


Datum: 15 januari 2016

Sinds 15 januari 2016 zijn de archieven van de akten van de burgerlijke stand van de FOD Buitenlandse Zaken overgebracht naar de Stad Brussel. Vanaf 16 januari zal het publiek zich tot de diensten van de Stad Brussel moeten wenden om een afschrift of uittreksel van die akten te bekomen.

Neergelegde akten bij Buitenlandse Zaken ... waarom ?

Stelt een Belgische gemeente een akte van de burgerlijke stand op (voorbeeld : huwelijksakte) dan kan de betrokken burger bij de diensten van die gemeente steeds een afschrift of een uittreksel vragen van deze akte.

De Belgen, voor wie de buitenlandse autoriteiten een akte opstelden, hebben daarvan soms ook een afschrift nodig. Dit is vaak moeilijk, bijvoorbeeld omdat de buitenlandse autoriteiten moeilijk toegankelijk zijn of de bewaring te wensen overlaat

Sinds 2004 kan elke Belg voor wie in het buitenland een akte van de burgerlijke stand opgemaakt werd vragen om deze akte over te schrijven in de registers van een Belgische gemeente.
Van 1966 tot 2011 was het ook mogelijk om deze akten neer te leggen op de FOD Buitenlandse Zaken en op deze FOD een afschrift of uittreksel te bekomen. Het is de collectie van deze akten die nu overgedragen werd aan de Stad Brussel. Tegelijkertijd werd ook de collectie overgedragen van de
akten die voor 1960 neergelegd werden bij het voormalig Ministerie van Kolonien en op de FOD Buitenlandse Zaken gearchiveerd waren.

Een logische overdracht naar de stad Brussel

In navolging van talrijke Europese landen koos ons land sinds geruime tijd de gemeentelijke diensten van zijn hoofdstad als centrale ambtenaar van de burgerlijke stand voor personen die geen band hebben met een Belgische gemeente.
Brussel, een wereldstad die regelmatig werkt met vreemde documenten en dagelijks vele gelijkaardige verzoeken behandelt, was dan ook de logische keuze om de dienstverlening voort te zetten betreffende de akten die tot heden op de FOD Buitenlandse Zaken bewaard werden.

Praktische informatie

1. Op de dienst Neerlegging Akten van de FOD Buitenlandse Zaken waren ongeveer 350.000 akten neergelegd. Maandelijks werd gemiddeld een honderdtal afschriften of uittreksels uitgereikt.

2. Een afschrift of een uittreksel vragen bij de stad Brussel kan:

* aan het loket of per post : Stad Brussel - Dienst Burgerlijke Stand - Uittreksels Anspachlaan 6 - 1000 Brussel
* via e-mail: burgerlijkestand.dem@brucity.be
* per fax : 02-279.35.79