Koenders en Dijkhoff samen naar Praag

Nieuwsbericht | 14-01-2016 | 15:20

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) brengen vrijdag samen een bezoek aan Praag. Zij ontmoeten daar onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Chovanec, minister van Buitenlandse Zaken Zaoralek en premier Sobotka.

Het bezoek aan Praag is het eerste bilaterale bezoek van Koenders sinds het begin van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tsjechie is op dit moment voorzitter van de Visegrad-groep, een samenwerkingsverband van Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechie.

Met dit bezoek willen de bewindslieden Europese samenwerking met de Centraal-Europese regio stimuleren. Dit is extra van belang omdat de EU ook dit jaar voor grote uitdagingen staat, zoals de migratiecrisis, de samenwerking binnen Schengen en het beter bewaken van de EU-buitengrenzen. Volgens Koenders en Dijkhoff is het noodzakelijk de migratiecrisis gezamenlijk in Europa aan te pakken.

Nederland en Tsjechie werken op verschillende terreinen met elkaar samen, zoals in de VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA). Beide landen hebben intensieve culturele betrekkingen. Zo is Tsjechie prioriteit in het Nederlandse internationale cultuurbeleid. Ook op economisch gebied is er een uitstekende relatie: Nederland is de tweede investeerder in de groeiende Tsjechische economie.

Naast de ontmoetingen met de autoriteiten zal Koenders ook de Havel Bibliotheek bezoeken om stil te staan bij de politieke erfenis van Vaclav Havel, oud-president van Tsjechie.