Ecofin onder leiding van minister van Financien

Nieuwsbericht | 14-01-2016 | 16:21

Minister Dijsselbloem zit op 15 januari de Raad Economische en Financiele Zaken (Ecofin) voor in Brussel. Dit is de eerste Ecofin tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap. De minister presenteert onder andere het Nederlandse werkprogramma op het gebied van economische en financiele zaken.

Groei en welvaart mogelijk maken

Als voorzitter wil Nederland duurzame economische groei en welvaart in de Europese Unie mogelijk maken. En voorwaarden creeren voor een schokbestendige eurozone. Nederland concentreert zich ook op een optimaal gebruik van de economische en monetaire unie. De nadruk daarbij ligt op onder andere hervormingen en de verdieping van de interne markt.

Ecofin

Bestaand werk voortzetten

Nederland wil als voorzitter bestaand werk voortzetten. Zoals de inzet voor de bankenunie, de kapitaalmarktenunie, de structurele hervorming van het bankwezen en de voorstellen om belastingontwijking en -ontduiking te bestrijden.

Europees semester

Verwacht wordt dat de Raad de ontwerpaanbeveling over het economisch beleid van de eurozone goedkeurt. De Raad neemt ook conclusies aan over de jaarlijkse groeianalyse, die de start van het Europees semester 2016 inluidt.

Overige bespreekpunten

Andere onderwerpen die tijdens Ecofin aan de orde komen zijn:

* De stand van zaken voor de bankenunie

* Bestrijding van btw-fraude

* Bestrijding van terrorismefinanciering