Franse solidariteitsactie: allemaal een keppel

in Antisemitisme / by Guy Muller / on 15/01/2016 at 12:54 / Tags: Tweede Kamer

Martial arts teacher: `In karate we have white, yellow, red and black belts.' Child: `And after that?' Teacher: `When you'll be truly invincible, you can always try to wear a kippa.'

In Frankrijk is een solidariteitsactie met Joden gestart. Via de hashtag #tousavecunekippa (iedereeneenkeppelop) op Twitter worden Joodse en niet-Joodse Fransen opgeroepen om vandaag een keppel te dragen. De initiatiefnemers reageren hiermee tegen de oproep van de rabbijn van Marseille om geen keppel te dragen op straat.

De rabbijn van Marseille riep woensdag Joden in zijn stad op geen keppel meer te dragen in het openbaar. De dag daarvoor hadden drie zelfbenoemde IS-aanhangers in die stad een Joodse leraar (met keppel) neergestoken. Joden worden volgens rabbijn Zvi Ammar aangevallen omdat ze makkelijk te identificeren zijn. "Geen keppel dragen kan je leven redden, en niets is belangrijker dan dat" zei hij tegen het Franse krant la Provence, en "je kan niet een politieagent of soldaat toewijzen aan iedere Jood". De rabbijn zal aankomende zaterdag zelf ook zonder keppel lopen.

Behalve tot de solidariteitsactie, leidde de oproep van deze rabbijn tot discussie in eigen kring. De opperrabbijn van Frankrijk, Haim Korsia, riep op om juist wel een keppel te dragen, om een `verenigd font' te tonen. Ook de overkoepelende Joodse organisatie CRIF liet weten dat keppels afdoen geen oplossing is. De Franse president Francois Hollande vindt het 'ontolereerbaar' dat er een situatie is ontstaan waarin Joden zich zo bedreigd voelen dat zij 'concluderen geen keppels meer te dragen'.

De Israelische opperrabijn David Lau, die afgelopen woensdag in Den Haag een Joods Cultureel Centrum opende en de Tweede Kamer toesprak, pleitte voor het zichtbaar blijven dragen van een Joodse symbolen. De rabbijn wordt in Nederland zwaar bewaakt. Kees van der Staaij (SGP) liet in een interview (zie hieronder) weten het "nooit normaal te vinden dat dit soort symbolen moet worden verstopt". Dat is volgens hem "de wereld op zijn kop". Joel Voordewind (ChristenUnie) sloot daarbij aan en zei dat hij zich "niet neer zal leggen" bij de huidige situatie dat Joden beveiligd moeten worden.