Meer groei en minder schokken

Nieuwsbericht | 15-01-2016 | 14:41

Hoe kunnen we de economische groei vergroten en schokken juist tegengaan in de Europese Unie? Dat was de centrale vraag bij de vergadering van Europese ministers van Economische Zaken en Financien op vrijdag 15 januari in Brussel. Minister Dijsselbloem zat deze zogenoemde Ecofinraad voor het eerst voor in verband met het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Nederland heeft versterking van de Europese Bankenunie hoog op de agenda gezet, met als doel financiele risico's voor de EU te beperken. Een andere prioriteit is de zogenoemde Kapitaal Markt Unie. Door die Unie kan geld voor bedrijvigheid gemakkelijker door de EU stromen. Ook de gezondheid van de nationale economieen en overheidsfinancien krijgen veel aandacht onder het Nederlandse voorzitterschap. Daarnaast is actie tegen belastingontwijking en belastingontduiking een hoofdpunt.

Snelle actie nodig

Verder is er tijdens de Ecofinraad gesproken over geld voor Turkije voor hulp aan asielzoekers. En over het tegengaan van terrorisme door de financiering ervan te blokkeren. De ministers waren het erover eens dat er op beide punten snelle actie nodig is.