Aanbesteding N18 in laatste fase

Aanbesteding N18 in laatste fase

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 januari 2016- Laatste update: 15 januari 2016 14:44 uur

Langzaam verandert de omgeving van de N18, er is steeds meer te zien. Hier en daar wordt al gesloopt. Op diverse plekken langs het nieuwe trace van de N18 worden kabels en leidingen verlegd. Maar een aannemer die het werk gaat uitvoeren, is nog niet geselecteerd. Rijkswaterstaat krijgt veel vragen over wanneer dit gaat gebeuren en hoe het dan verder gaat. Omgevingsmanager Sandra Faessen legt een en ander uit.

Het project N18 bestaat uit twee delen: aanpassing van de huidige N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde en de aanleg van een compleet nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. Sandra Faessen: Op dit laatste deel wordt 27 kilometer nieuwe weg aangelegd, dwars door landelijk gebied. Het trace kruist een groot aantal lokale wegen. Er moet veel materiaal naar het werkgebied toe. Al met al een behoorlijk ingrijpende verandering van het gebied.

In dit kaartje vindt u een overzichtskaart van de nieuwe N18 (PDF, 277,63 KB).

Selectie van aannemers

De aanbesteding voor het nieuwe deel van de N18 tussen Groenlo en Enschede is begin 2015 gestart. We zetten dit project in de markt als DBFM-contract', vertelt Sandra. 'Dat betekent dat de aannemer het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de (voor)financiering voor zijn rekening neemt. Alles bij elkaar een grote klus voor marktpartijen. In de afstemming gaat dan ook veel tijd zitten. De afgelopen maanden hebben we intensief overlegd met meerdere aannemers. Zij hebben zich verdiept in het gebied, de mogelijkheden voor de uitvoering en de gevolgen voor de omgeving.'

Zo min mogelijk overlast

Rijkswaterstaat vindt het heel belangrijk dat het werk wordt uitgevoerd met oog voor de omgeving. 'We willen dat omwonenden, bedrijven en mensen die dagelijks gebruikmaken van de N18 straks goed geinformeerd worden over bijvoorbeeld planning, voortgang en hinder. Ook moet de aannemer zijn uiterste best doen om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Dit soort zaken hebben we de afgelopen periode besproken met de marktpartijen. We vragen hen een plan van aanpak in te dienen en die punten wegen extra zwaar bij de beoordeling. Het gaat er niet om wie het goedkoopst is, maar wie de beste kwaliteit biedt in combinatie met de prijs.' Sandra verwacht dat in april 2016 duidelijk is welke aannemer de nieuwe N18 gaat aanleggen.

Start werkzaamheden

In het voorjaar 2016 start ook de aanbesteding van het gedeelte tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Deze aanbesteding neemt minder tijd in beslag. De verwachting is dat beide aannemers in de loop van 2016 zullen beginnen met de werkzaamheden. De precieze datum is afhankelijk van de planning van de aannemers. Tot die tijd moeten er volgens Sandra nog veel voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het slopen van woningen en opstallen.

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u op de projectpagina N18: Varsseveld - Enschede.