Kamervragen CDA en D66 over beschikbaarheid schildkliermedicijn

15/01/2016Kamervragen CDA en D66 over beschikbaarheid schildkliermedicijn

Deze week werd bekend dat 350.000 schildklierpatienten zonder medicijnen komen te zitten door het tekortschieten van de fabrikant die dit medicijn maakt. CDA en D66 vinden dit een ernstige misser en willen nu weten of de fabrikant dit probleem wel op tijd gemeld heeft, en of de toezichthouders voldoende hebben gedaan om dit te voorkomen. Bovendien moet een passende oplossing gevonden worden voor patienten die gebruik maken van dit medicijn.

De voorraad Thyrax, waar de meeste schildklierpatienten gebruik van maken, raakt binnenkort op. De patienten moeten nu overstappen naar een ander medicijn. Hanke Bruins Slot (CDA): "Ik maak me zorgen over het tekort van dit geneesmiddel en wil weten of tijdig melding gemaakt is bij betrokken instanties (zoals College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg ) die hierop moeten toezien. Ook wil ik weten welke actie zij ondernomen hebben. Het kost namelijk veel moeite om patienten op andere geneesmiddelen te zetten en dit gaat gepaard met veel vervelende en belemmerende bijwerkingen.Voor patienten heeft dit aanzienlijke gevolgen voor hun dagelijks leven."

Pia Dijkstra (D66): "Het mag niet gebeuren dat zo kort van te voren patienten op de hoogte worden gesteld van het feit dat hun vertrouwde medicijn voorlopig niet beschikbaar is. Ik wil weten welke maatregelen de minister gaat nemen voor deze grote groep patienten waarvan een deel zich zeer ernstig zorgen maakt."

Trefwoorden

* Schildkliermedicijn * Thyrax * geneesmiddelen * Hanke Bruins Slot