Kosovo-rechtbank in Den Haag

Nieuwsbericht | 15-01-2016 | 16:15

In Den Haag komt een speciale rechtbank van Kosovo voor de berechting van misdrijven die in de Kosovo-oorlog en direct erna zijn gepleegd. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het verzoek van de Europese Unie aan Nederland om gastland te zijn voor deze Kosovo-rechtbank.

De `Kosovo Relocated Specialist Judicial Institution', zoals de rechtbank officieel heet, gaat naar verwachting in de loop van dit jaar van start. De instantie wordt gehuisvest in het vroegere gebouw van Europol nadat er een rechtszaal is aangebouwd. Tot die tijd wordt de rechtbank elders in Den Haag ondergebracht.

De rechtbank zal ernstige misdrijven berechten die in de jaren 1999-2000 zouden zijn begaan door leden van het Kosovo Liberation Army tegen etnische minderheden en politieke tegenstanders. Dat ligt gevoelig in de Kosovaarse samenleving. Mogelijke verdachten kunnen door delen van de Kosovaarse bevolking als vrijheidsstrijders worden gezien en getuigen kunnen zich in Kosovo bedreigd voelen. Daarom is onderzocht of de berechting buiten Kosovo kan plaatsvinden.

De vestiging van de rechtbank in Den Haag is tot stand gekomen in overleg tussen de autoriteiten van de EU, Kosovo en Nederland. De rechtbank wordt betaald uit fondsen van de EU.

`Het is van belang dat recht wordt gedaan', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. `Daarom werken we graag mee om plaats te bieden aan de rechtbank.' Volgens Koenders en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie voelt Nederland op dit punt ook een bijzondere verantwoordelijkheid als gastland van verschillende (internationale) strafrechtelijke hoven en tribunalen. Van der Steur: `Dit is een goede mogelijkheid om alsnog recht te doen en mensen ter verantwoording te roepen voor hun wandaden.'

De rechtbank, die uit internationale rechters bestaat, is op basis van Kosovaarse wetgeving opgericht. Het gaat dus niet om een internationaal tribunaal, maar om een nationale rechtbank die buiten Kosovo rechtspreekt. De rechtbank werkt volgens de hoogste internationale procesrechtelijke standaarden. Veroordeelden zullen hun straf niet in Nederland kunnen uitzitten.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heet de Kosovo-rechtbank van harte welkom in de internationale stad van vrede en recht. `Zolang er geen gerechtigheid is, kan er geen sprake zijn van werkelijk duurzame vrede. Daarom is het van groot belang dat deze rechtbank vanuit onze stad haar werk kan doen.'

De regeringen van Nederland en Kosovo hebben alle afspraken over de rechtbank vastgelegd in een zetelovereenkomst. De parlementen van beide landen moeten daar nog mee instemmen.