Looproute langs herdenkingsstenen Amersfoort

Looproute langs herdenkingsstenen Amersfoort

15-1-2016

In het kader van Dag van het Jodendom

De stichting Herdenkingsstenen Amersfoort wil de slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog per persoon herdenken bij de laatste woning vanwaar ze werden gedeporteerd of vermoord. Deze stichting organiseert op 27 januari in het kader van de Dag van het Jodendom een Stille Tocht om te gedenken. De jongerenwerkers van het Aartsbisdom Utrecht roepen jongeren op aan te sluiten bij deze tocht.

Beschrijving

In Amersfoort gaat het om ruim 350 Joodse slachtoffers (de helft van de Amersfoortse Joden in die tijd), meer dan zeventig verzetsstrijders en drie Jehovah's Getuigen. In Amersfoort zijn op dit moment 60 gedenkstenen te vinden van mensen die in Amersfoort woonden en gestorven zijn in kamp Auschwitz.

Er is op 27 januari een speciale looproute uitgezet, waarbij de deelnemers langs verschillende gedenkstenen lopen en ook de verhalen horen van deze mensen. Jongerenwerker Samuel Souza da Luz van het Aartsbisdom Utrecht: "Een bijzondere ervaring, ook voor jongeren. Al is het lang geleden, deze mensen hebben ook ons iets te vertellen. Over hoe we ons leven kunnen waarderen, maar ook over leed en hoe we dat kunnen dragen. Voor jongeren die naar de Wereldjongerendagen in Polen gaan, is dit een heel bijzonder evenement om je voor te bereiden op het bezoek dat we aan Auschwitz zullen brengen."

Aanmelden voor 23 januari bij: jongeren@katholiekamersfoort.nl. De looproute start om 19.00 uur bij de Sint Franciscus Xaveriuskerk, `t Zand 31 te Amersfoort. Afsluitend gesprek met koffie/ thee of ranja bij bovenstaande kerk tot 21.00 - 21.30 uur.