Trend in internetabonnementen: sneller internet voor je geld


VOORBURG, 20160115 -- Uit onderzoek blijkt dat consumenten in 2015 een aanzienlijk sneller internetabonnement voor hun geld kregen dan vijf jaar geleden. Dit sluit aan bij de toenemende behoefte van consumenten: er worden steeds meer tv-programma’s, films en video’s via internet bekeken.

De gemiddelde prijs per Mbps downloadsnelheid en uploadsnelheid daalde beiden in 2015 met maar liefst 45% ten opzichte van 2011. Het gemiddelde tarief van internetabonnementen in 2015 bedroeg per Mbps downloadsnelheid € 1 per maand.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door internetabonnement.nl.

Aanbieders spelen in op de behoefte aan sneller internet door te investeren in nieuwe technieken die de consument voorziet van hoge snelheden.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid internetabonnementen
De gemiddelde downloadsnelheid van aangeboden internetabonnementen steeg de afgelopen 5 jaar van 24 Mbps in 2011 naar 41 Mbps in 2015, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid in dezelfde periode verdubbelde van 2 Mbps in 2011 naar 4 Mbps in 2015.

Hoe zit het met de verschillen in jaarlijkse kosten van de afzonderlijke internetabonnementen? In 2015 liepen de jaarlijkse kostenverschillen van aanbieders uiteen van enkele tientjes tot € 150. Bij een internetabonnement met hoge downloadsnelheden liepen de kostenverschillen op tot € 290.

Kortingen misleiden
Perswoordvoerder Alexandra Smith: “Consumenten laten zich soms verleiden door kortingen, maar die worden vaak deels weer tenietgedaan door eenmalige kosten. Beter is het om de jaarprijs van je huidige internetabonnementskosten te vergelijken inclusief de eenmalige kosten en kortingen van een andere aanbieder. Op internetabonnement.nl kun je dit doen. Je vergelijkt internetabonnementen, desgewenst met bellen en/of televisie erbij. Maar de vergelijkprijs bevat zowel de eenmalige kosten, kortingen als het maandelijkse tarief. Zo kun je eenvoudig en snel het échte verschil zien met je huidige abonnement.”