Coproductie niet alleen maar positief (Promotie)

vrijdag 15 januari 2016

Tijd

vanaf 10:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus

de heer MSc. J. Fledderus

Promotor(es)

prof. dr. T. Brandsen

Copromotor(es)

dr. M.E. Honingh

Subtitel

User co-production of public service delivery: effects on trust

Beschrijving

Het betrekken van burgers bij publieke dienstverlening staat bekend als coproductie en wordt gezien als een manier om de kwaliteit van diensten en het vertrouwen van burgers in dienstverlening en overheid te verhogen. Er is weinig bekend over deze relatie, maar toch maken overheden steeds vaker beleid om coproductie te stimuleren, bijvoorbeeld onder het mom van de participatiesamenleving.

In zijn proefschrift laat Joost Fledderus zien dat coproductie ook ongewenste effecten als een vermindering van vertrouwen kan hebben wanneer het proces niet zorgvuldig wordt vormgegeven, en de relatie tussen overheid en burgers zelfs kan beschadigen. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende ondersteuning is vanuit de dienstverlenende organisatie of omdat motivatie bij de gebruikers ontbreekt.

Biografie

Joost Fledderus (Bathmen, 1987) studeerde Sociologie aan de Radboud Universiteit en Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. In 2011 startte hij als promovendus bij de afdeling Bestuurskunde van de Radboud Universiteit. Tegelijkertijd was hij betrokken bij het FP7-onderzoeksproject Welfare Innovations at the Local Level in Favor of Social Cohesion (WILCO). Op dit moment is Fledderus werkzaam als onderzoeker en adviseur bij Necker van Naem.