What makes a psychopath? Neuro-developmental pathways to immoral and antisocial behavior (Promotie)

vrijdag 15 januari 2016

Tijd

vanaf 12:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus

de heer MSc. B.O. Yildirim

Promotor(es)

prof. dr. J.J.L. Deksen

Subtitel

What makes a psychopath? Neuro-developmental pathways to immoral and antisocial behavior

Beschrijving

Tussen mensen met een psychiatrisch diagnose 'Psychopathische persoonlijkheidsstoornis' zijn grote verschillen, waar de bestaande classificatie aan voorbij gaat. Onur Yildirim deelt in zijn proefschrift de psychopathische populatie in vier categorieen in. Hij onderscheidt de emotieloze, primaire psychopaten, die dan ofwel gecontroleerd (1) danwel impulsief (2) kunnen zijn, en de emotionele secundaire variant van psychopathie waarvan een deel voornamelijk onthecht en narcistisch is (3) en een andere groep vooral opvalt door instabiliteit en vijandigheid (4).

De mensen met een primaire psychopathie hebben een te sterke interne balans van hun emotie, waardoor ze minder emotioneel geprikkeld raken. Zij zullen dus eerder schaamteloos, berekenend en gewetenloos zijn. De secundaire varianten zijn juist zeer ongebalanceerd en reageren dus ook sneller agressief en impulsief op de buitenwereld.

Primaire psychopathie lijkt grotendeels bepaald door genen en minder door ervaringen, terwijl secundaire psychopathie voornamelijk direct voortkomt uit de neurobiologische en psychologische verstoringen door omgevingsfactoren, zoals mishandeling, verwaarlozing en misbruik in de kinderjaren.

Ondanks deze verschillen zijn er ook overeenkomsten; alle psychopaten hebben een verhoogde testosteronactiviteit, Dit draagt bij aan sociale dominantie, agressiviteit en een verlaagde mate van empathie. De verschillende theorieen die Yildirim introduceert in het proefschrift kunnen richting geven aan toekomstig onderzoek en input geven voor de ontwikkeling van nieuwe psychologische en farmaceutische behandelingsmethoden.

Biografie

Baris Onur Yildirim (Istanbul, 1984), studeerde cum laude af voor zijn master Klinische psychologie en psychofarmacologie aan de Radboud Universiteit. Na enige jaren praktijkervaring in verschillende instellingen keerde hij terug naar Nijmegen als onderzoeker. Momenteel is Yildirim werkzaam bij Janssen Pharmaceuticals waar hij meewerkt aan het ontwerpen van nieuwe medicijnen tegen mentale aandoeningen zoals depressie, Alzheimer, schizofrenie en angststoornissen.