Wegverbreding A12 Ede-Grijsoord al rond de zomer van 2016 gereed

Wegverbreding A12 Ede-Grijsoord al rond de zomer van 2016 gereed

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 19 januari 2016- Laatste update: 19 januari 2016 10:49 uur

Sinds februari 2015 werkt Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat aan de wegverbreding van 2x2 naar 2x3 rijstroken van de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord. De werkzaamheden verlopen zo voorspoedig dat de weg in beide richtingen rond de zomer van 2016 kan worden opengesteld.

Minister Schultz van Haegen: 'Dit is een mooi bericht voor de weggebruikers. Zij kunnen een half jaar eerder dan voorzien van de extra rijstroken op de A12 gebruik gaan maken.'

Vooruitblik: weekendafsluitingen in mei en juni

De versnelde oplevering van de extra rijstroken is mogelijk door slim te plannen en innovatief te werken. Tot de in gebruikname van de derde rijstrook in beide richtingen rond de zomer van 2016, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo wordt de komende periode onder meer op diverse locaties langs de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord verder gewerkt aan de verbreding van viaducten en onderdoorgangen (zoals het viaduct over de Edeseweg) en vervanging van viaducten (viaduct N224 en spoorviaduct) onder en over de A12. Ook staan er twee weekendafsluitingen op de planning:

* Richting Arnhem: vrijdagavond 20 mei tot maandag 23 mei 05.00 uur.

* Richting Utrecht: vrijdagavond 17 juni tot maandag 20 juni 05.00 uur.

Terugblik: hinder weggebruikers bleef tot nu toe beperkt

Over een lengte van 11 kilometer gold gedurende 11 weken op versmalde rijstroken een maximum snelheid van 90 km/h in de maanden september, oktober en november. Deze beperkingen zorgden in beperkte mate voor extra hinder doordat veel werkzaamheden in de avonden en nachten uitgevoerd werden. Ook werd gebruik gemaakt van de reeds geplande buitendienststellingperiode van het spoor: zo werd de hinder voor het spoorverkeer ook zoveel mogelijk beperkt.

Rijkswaterstaat verbreedt samen met Heijmans de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Door de wegverbreding verbeteren de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid. Natuur is een speerpunt binnen het project.

Meer informatie over dit project staat op de projectpagina A12: wegverbreding Veenendaal - Ede - Grijsoord.