Onzekere toekomst voor autoverzekeringmaatschappijen


Utrecht, 20160119 -- De zelfrijdende auto komt steeds dichterbij. En dat betekent dat er een grote verandering voor verzekeringsmaatschappijen zit aan te komen. Door de verwachte daling in het aantal ongelukken zal de omvang van de verzekeringsmarkt namelijk krimpen. Bovendien zal ook de functie zich aan moeten passen op het veranderde verzekeringslandschap.

Maar liefst 4 op de 5 ongelukken wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Zelfrijdende auto’s zullen het aantal ongelukken dan ook met 80% kunnen verminderen. Dit heeft grote invloed op de kas van de verzekeringsmaatschappijen. Zij hoeven immers minder geld uit te keren aan schadeclaims, maar tegelijkertijd vangen zij ook minder aan premies. Volgens gedaan onderzoek kan de markt van autoverzekeringen in 2040 wel zo’n 60 procent gekrompen zijn ten gevolge van een afname in het aantal auto-ongelukken.

Overigens is deze afname niet de enige factor die de marktomvang doet verkleinen. Zo wordt er een daling van 60% verwacht in het aantal auto’s op de weg. Logischerwijs is dit een hap uit het budget van verzekeringsmaatschappijen, waardoor een aantal daarvan haar bestaansrecht verliest, aldus Sum.nl. Verklaring voor deze daling is een verandering in autogebruik. Doordat er geen chauffeur meer is, zullen auto’s steeds meer gaan fungeren als openbaar vervoer. Hierdoor worden ritten gedeeld met onbekende anderen en heeft niet langer iedereen een eigen auto nodig. Wie dan wel in het bezit is van een auto? Gemeenten bijvoorbeeld, of bedrijven die hun werknemers dagelijks naar het werk vervoeren.