Internetconsultatie geopend voor aanscherping generieke kwalificatie..


20-01-2016 - Zoals de bewindspersonen van OCW en SZW al op 29 april 2015 in een brief naar de Tweede Kamer aankondigden, worden de eisen loopbaan en burgerschap voor het mbo aangescherpt. Het ministerie van OCW wil met een wijziging in de generieke kwalificatie-eisen voor loopbaan en
burgerschap het kritisch denken van mbo-studenten bevorderen. De internetconsultatie over deze wijziging staat tot 8 februari open voor alle belanghebbenden.

Ondersteuning scholen bij het voldoen aan de aangescherpte eisen
Aan de loopbaan- en burgerschapseisen wordt de volgende tekst toegevoegd:
"Onderstaande kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap vereisen een kritische denkhouding bij de deelnemers. Van het onderwijs wordt daarom verwacht dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van kritische denkvaardigheden bij de deelnemers met het oog op het bevorderen van hun weerbaarheid."

Om scholen te inspireren en te ondersteunen bij het vormgeven van deze eis, wordt dit voorjaar in opdracht van de MBO Raad gewerkt aan een handreiking. Het nieuw opgerichte Platform burgerschap fungeert hierbij als klankbord.

Ingangsmoment
De invoering van de aangescherpte eisen vindt cohortsgewijs plaats. Het ministerie van OCW streeft ernaar de aangepaste eisen per 1 juli 2016 te laten ingaan. Het eerste cohort studenten dat te maken krijgt met deze eisen, is het cohort dat per 1 augustus 2016 met de opleiding start.
Het ministerie van OCW realiseert zich dat mbo-scholen in het eerste studiejaar nog tijd nodig hebben de aangescherpte kwalificatie-eisen op te nemen in het onderwijsprogramma en houdt hier dan ook rekening mee.

Bijlage
Conceptregeling Aanscherping generieke kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap in het mbo

Hoe doet u mee aan de internetconsultatie?
U kunt vanaf heden tot en met 8 februari 2016 reageren op de wijziging van het examenbesluit.

Bron/Auteur: