Gouden erepenning voor historicus Gerrit Kleis


woensdag 20 januari 2016

* Foto: Bep Houwen Foto: Bep Houwen
* [IMG]

Historicus Gerrit Kleis heeft dinsdagmiddag de gouden erepenning van de gemeente Coevorden ontvangen. De inwoner van Geesbrug ontving de penning uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester vanwege zijn enorme kennis en tomeloze inzet voor historie van Coevorden. De erepenning werd uitgereikt
tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden in Het Arsenaal.

Gerrit Kleis is geboren in Coevorden en hoewel hij op verschillende plaatsen heeft gewoond, met name Amsterdam, is hij nooit losgekomen van Coevorden. "De heer Kleis is een kenner pur sang van de historie van Coevorden", aldus Bert Bouwmeester.



Verrast en oprecht blij

Gerrit Kleis was verrast en zeer onder de indruk. "Ik ben verrast en oprecht blij met deze Coevorder onderscheiding. Die zegt mij meer dan een `onderscheiding die je krijgt van iemand die mij helemaal niet kent", aldus Kleis.



Kleis is sinds het begin van de jaren negentig actief in de Coevorder gemeenschap op het gebied van historie. Hij is het boegbeeld van de historische vereniging en een vraagbaak voor iedereen. Vanwege zijn enorme historische kennis is hij bestuurslid van het museum geworden. Hij stelt zijn
privecollecties onbeperkt beschikbaar voor thematentoonstellingen in het museum en organiseert de tentoonstellingen. Hij is vrijwillig suppoost van het museum en doet stadswandelingen.



Verder is hij onbezoldigd schrijver van diverse historische boeken, redacteur van gemeentelijke uitgaven en onbezoldigd adviseur van projectontwikkelaars als het gaat om historische informatie van panden en data. Hij geeft mede vorm aan het project 'Stad als museum'.



Kleis is de zesde inwoner van de gemeente, die de erepenning krijgt na Jelle Dijkstra (2005), Roelof Frensen (2006), Huib Minderhoud (2007), Jan Halfwerk (2013) en Truus Pot-Eland (2014).