Mantelzorgers in Hellevoetsluis worden gewaardeerd met kortingspas


Mantelzorgers in Hellevoetsluis worden gewaardeerd met kortingspas

Gemeente Hellevoetsluis sluit voor de invulling van het mantelzorgcompliment aan bij een gezamenlijk initiatief van Groupcard en de landelijke vereniging van mantelzorg en vrijwilligerswerk Mezzo. Zij bieden een zogeheten THKX Mantelzorgplatform. Met dit platform geeft de gemeente invulling
aan het mantelzorgcompliment.

THKX staat voor thanks en is Engels voor dankjewel. Het platform is gebaseerd op twee uitgangspunten: het geven van een blijk van waardering en een tegemoetkoming in de kosten. Daarnaast kan de gemeente via het platform makkelijker in contact komen en blijven met mantelzorgers.



Via een kortingspas krijgen mantelzorgers extra voordelen bij (lokale, landelijke en online) winkelpartners en maatschappelijke organisaties. Naast de kortingen van de kortingspas zelf plaatst de gemeente voor de mantelzorgers ook een financiele bijdrage op de kaart als aanvullende attentie.



Contact

Met het platform ontstaat een manier om digitaal in contact te raken met de mantelzorgers in de gemeente. (Fysiek bestaat er in Hellevoetsluis een mantelzorgsalon waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten.) Ook tot nu toe onbekende mantelzorgers kunnen gebruik maken van het platform en dit
biedt de gemeente mogelijkheden om deze mantelzorgers te leren kennen en te ondersteunen. Er is aandacht voor de vragen die leven onder mantelzorgers en zij kunnen op laagdrempelige wijze praten met andere mantelzorgers, de gemeente en Mezzo.



Mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment is door het Rijk ingesteld als blijk van waardering en als tegemoetkoming in de kosten die mantelzorgers maken. Gemeenten zijn vrij om de waardering in te vullen op een manier die zij gepast vinden. Belangrijke voorwaarde is dat van gemeenten verwacht wordt dat zij
zowel voorzien in een waardering voor mantelzorgers van mensen met een geldige zorgindicatie als voor mantelzorgers van mensen die geen indicatie hebben.



Mantelzorgers die in aanmerking willen komen voor het mantelzorgcompliment dienen zich hiervoor aan te melden bij de gemeente. Over hoe dat kan, zal binnenkort gecommuniceerd worden met inwoners van Hellevoetsluis.