Internationaal toerisme blijft ondanks onveiligheid groeien

Geplaatst op: 20-01-2016

Auteur: Ton Vermeulen

NRIT Media

Internationaal toerisme blijft ondanks onveiligheid groeien

Internationaal toerisme blijft ondanks onveiligheid groeien

Ondanks de onzekere veiligheidssituatie in de wereld blijft het internationaal toerisme maar groeien. De afgelopen zes jaar zelfs bovengemiddeld. In 2015 telde UNWTO 1,2 miljard toeristen, een groei van 4,4% ten opzichte van 2014.

"De robuuste groei van de sector draagt bij een economische groei en werkgelegenheid in veel delen van de wereld,* zegt secretaris-generaal Taleb Rifa die verder stelt dat het essentieel is dat landen inzetten op beleid dat voortdurende een groei van toerisme mogelijk maakt.

Regionale verschillen

Toerisme groeide wereldwijd sterk maar er waren wel regionale verschillen door grote koersverschillen, de lage olieprijs, inkomensverschillen en toenemende zorgen om veiligheid. De groei van het toerisme in de ontwikkelde economie*n (+5%) overtrof die in opkomende economie*n (+4%). Europa deed het goed met een groei van 5%. Nederland scoorde daar weer boven met een groei van 7%.

Europa scoort goed

Europa scoorde goed vanwege een zwakke euro ten opzichte van andere valuta. In totaal telde Europa 609 miljoen internationale toeristen, 29 miljoen meer dan in 2014. De groei zat vooral in Centraal en Oost-Europa (+6%) dat na een daling van vorig jaar weer opkrabbelde maar ook andere delen van Europa deden het goed: Noord-Europa (+6%), Zuidelijk Mediterraan Europa (+5%) en West-Europa (+4%).

Minder toeristen naar Afrika

Ook in Amerika, Azi* en de Pacific groeide het toerisme met 5%. Iets minder, maar ook nog groei, ging het met het Midden-Oosten, daar groeide het toerisme met 3%. Negatief was de ontwikkeling in Afrika waar het toerisme vanwege slechte resultaten in Noord-Afrika onder druk stond (-3%).

Herkomstlanden presteren wisselend

Kijken we naar grote herkomstmarkten dan is China de grootste groeier. Daarvan profiteren vooral landen in Azi* zoals Japan en Thailand, als ook de Verenigde Staten als diverse Europese bestemmingen. Russen en Brazilianen gingen in 2015 beduidend minder op reis als gevolg van de economische situatie en de slechte koers van de eigen munt ten opzichte van de koers van de munten in de vakantielanden. Toeristen uit de Verenigde Staten (+9%) en Verenigd Koninkrijk (+6%) gaven de bestedingen aan internationaal toerisme een boost. Ook in de bestedingen van toeristen uit Duitsland, Itali* en Oostenrijk zat nog groei (+2%). Toeristen uit Canada en Frankrijk gaven minder uit.

Verwachting voor 2016 positief

Voor 2016 verwacht UNWTO een groei van het internationaal toerisme van 4%. Voor Europa wordt een groei van 3,5% tot 4,5% verwacht.

Link: http://media.unwto.org/press-release/2016-01-18/international-tourist-arrivals-4-reach-record-12-billion-2015