`Meer tijd nodig om effecten waterzuivering te kunnen meten'

Van Ruiten zeer bezorgd na Kamerdebat over imidacloprid

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland noemt de uitkomst van het vandaag in de Tweede Kamer gevoerde debat over imidacloprid "zeer zorgelijk". Hij noemt het plan van staatsecretaris Martijn van Dam om een verbod in te voeren erg voorbarig; er is een langere periode nodig is om achter de werkelijke effecten van de waterzuivering te komen.

Staatssecretaris Van Dam (EZ) stelde zich in het debat onverbiddelijk en hard op: deze kwestie speelt nu twee jaar en er zijn nog steeds te hoge concentraties van het middel in het oppervlaktewater te vinden. Daarom kondigde hij een verbod aan als de situatie in maart 2016 niet is verbeterd. De voorbereiding hiervoor in de vorm van een Algemene Maatregel van Bestuur al is gestart.

Joris Baeke, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid verwijst naar ondernemers, die volledig recirculeren of die fors hebben geinvesteerd in een zuiveringsinstallatie: "Dat hebben ze gedaan op basis van bestaande wet- en regelgeving. Zij willen en kunnen op een volledig verantwoorde manier imidacloprid gebruiken. Door een verbod zouden juist zij ernstig worden benadeeld."

De Tweede Kamer is verdeeld over deze kwestie: meerdere partijen vinden dat de glastuinbouw op de goede weg is en een langere meetperiode nodig is om conclusies te kunnen trekken. Andere partijen zijn voor een verbod en wel zo snel mogelijk. Van Ruiten: "In november 2015 zijn de gebruiksvoorschriften voor dit middel nog gewijzigd. Om al na twee maanden te stellen, dat de resultaten onvoldoende zijn, is niet redelijk. Da's veel te kort."

Ook Van Ruiten verwijst naar de ondernemers die geinvesteerd hebben en die straks over een kam geschoren zouden worden. Baeke heeft op voorhand twijfels over de juridische houdbaarheid van een verbod. Ook hij is buitengewoon kritisch over de meetperiode: "Lang is onduidelijk gebleven welke waterzuiveringsinstallaties nu wel of niet aan de eisen voldeden. Het is daarom niet realistisch om al binnen enkele maanden effecten te kunnen waarnemen. Dus is het erg voorbarig om nu zulke verregaande beslissingen in te zetten."

Baeke vindt dat de overheid in de spiegel mag kijken. "De overheid mag van ons verwachten dat wij ons inzetten, maar moet ook naar zichzelf kijken. Een verbod is alleen zinvol als er ook op gehandhaafd wordt." Tot op heden is er geen sprake van handhaving op huidige wet- en regelgeving. Het bedrijfsleven vraagt dan ook aan Van Dam om er eerst op toe te zien dat de zuiveringsplicht wordt nageleefd alvorens een verbod te overwegen.

Het overleg in de Kamer is nog niet afgerond. Er komt nog een vragenronde en daarna een aansluitend debat. Van Ruiten wijst verder op de vergaande gevolgen voor geintegreerde teelten; biologische bestrijding kan erdoor in de verdrukking raken. "Ook voor de plaagvrije start van vollegrondsteelten waarvan opkweek in de kas plaatsvindt zoals sla, andijvie, kool enzovoorts zou dit vergaande gevolgen hebben. Op grotere schaal is dan weer chemische bestrijding nodig en dat wil niemand", aldus Van Ruiten.

LTO Glaskracht Nederland heeft een dezer dagen een klemmend beroep gedaan op alle tuinders om imidacloprid op de juiste manier in teelten toe te passen en zeer alert te zijn op emissies naar het riool- of oppervlaktewater. "Met het dreigende verbod hoef ik de ernst van de situatie niet verder toe te lichten", besluit de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

20 januari 2016