AOb: Medezeggenschapsraad moet instemming op begroting krijgen

Medezeggenschapsraden in alle onderwijssectoren, en niet alleen in het hoger onderwijs, moeten instemming krijgen op de hoofdlijnen van de begroting. Zeker als het gaat om grote financiele beslissingen waar veel onderwijsgeld mee is gemoeid. Dit recht zou volgens de AOb zo snel mogelijk in de wet moeten worden opgenomen.

`Niet alleen in het hbo, maar in alle sectoren is instemmingsrecht gewenst', schreef AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen eerder in een brief aan de Kamer over het wetsvoorstel Versterking bestuurskracht. Het is van belang dat de medezeggenschapsraad instemt, omdat het gaat om grote financiele keuzes die op den duur gevolg kunnen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs.

Vandaag praat minister Bussemaker van Onderwijs met de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Versterking bestuurskracht die onder meer het toezicht op schoolbesturen moet verbeteren. Ook in Kamerdebatten kwam dit telkens weer naar voren, zeker als een schoolbestuur in de financiele problemen zat.

`Raden van toezicht en medezeggenschapsraden behoren niet blind het bestuurlijk handelen te fiatteren', schreef AOb-voorzitter afgelopen september al in haar brief. De raden moeten misstanden aankaarten en kritisch onderzoek doen.

Voordat medezeggenschapsraden dat goed kunnen doen, moet er nog wel wat gebeuren. Scholing is nodig en een extern adviseur moet de raden bijstaan. Verheggen wijst ook naar de codes voor goed bestuur. Daar is te weinig aandacht voor medezeggenschap. `De PO-raad en VO-raad negeren hun eerdere toezegging over goede medezeggenschap aan de staatssecretaris.'

Ook studentenvakbond LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg meldden vandaag dat ze instemmingsrechten willen voor medezeggenschapsraden bij fusies of huisvestingsplannen van schoolbesturen. De studentenorganisaties vinden dat het wetsvoorstel van Bussemaker nog niet ver genoeg gaat en willen nu echt meer inspraak voor studenten.

Vanaf 14.15 uur debatteert de Kamer over het wetsvoorstel. Dit is te volgen via de website van de Tweede Kamer.