RNV aandeelhouder van Afvalsturing Friesland NV

Gepubliceerd: 21 januari 2016

RNV aandeelhouder van Afvalsturing Friesland NV

Per 1 januari 2016 is RNV, namens de zes gemeenten, aandeelhouder geworden in Afvalsturing Friesland NV (AF). Het huishoudelijk restafval van de RNV-gemeenten wordt al enige jaren verwerkt door AF in Heerenveen. De RNV-gemeenten zijn tevreden over AF, zowel financieel gezien als qua duurzaamheid. Dit was aanleiding voor de gemeenten om de band met AF te intensiveren door een aandeelhouderschap via RNV.

Het bedrijf haalt voor diverse gemeenten achteraf met speciale technieken kunststofverpakkingen, drankenkartons en metalen uit het restafval. Het overgebleven restafval wordt in de Reststoffen Energie Centrale in Harlingen omgezet in duurzame energie.

Jan van Eijsden afgevaardigde namens RNV

Het algemeen bestuur van RNV heeft uit zijn midden de heer Jan van Eijsden aangewezen als afgevaardigde naar de aandeelhoudersvergaderingen van AF. De vergaderstukken voor de aandeelhoudersvergaderingen zullen vooraf ambtelijk en bestuurlijk met de gemeenten worden afgestemd.

Bea Vlieger-Ruitenberg als commissaris benoemd

RNV mocht als nieuwe aandeelhouder een bindende voordracht doen voor de benoeming van een lid van de Raad van Commissarissen van AF. In overleg met de gemeenten is mevrouw Bea Vlieger-Ruitenberg als commissaris voorgedragen en inmiddels benoemd. Mevrouw Vlieger heeft ruime ervaring in diverse managementfuncties, op financieel (controller) gebied, met name bij zorginstellingen. Ook heeft ze politiek-bestuurlijke ervaring.

Met het aandeelhouderschap in AF is ook een einde gekomen aan een langlopende juridische procedure over de verwerking van afval, met AVR-Afvalverwerking BV.