Utrechtse milieuzone terecht ingesteld


22 januari 2016 , Federatie

De Utrechtse Milieuzone mag blijven. De bestuursrechter oordeelde dat het college van B&W 'in redelijkheid' de zone mocht instellen. Het feit dat de positieve milieueffecten van de Milieuzone mogelijk beperkt zijn, doet daar niets aan af.

Dat is de uitkomst van een rechtszaak die Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) tegen de gemeente Utrecht waren begonnen, zo is te lezen op rechtspraak.nl.

Per 1 januari 2015 worden personen- en bestelauto's op diesel van voor 2001 geweerd uit het Utrechtse stadscentrum. KNAC en SSLU hadden hier, om verschillende redenen, bezwaren tegen. De KNAC verzette zich ertegen omdat de regelgeving rond milieuzones voor elke gemeente verschillend is, wat
verwarrend zou zijn. Volgens de SSLU dragen de milieuzones slechts marginaal bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit.

Anders dan eisers vindt de rechtbank dat de gebruikte combinatie van verkeersborden die de milieuzone aanduidt door de beugel kan, ook al komt deze nergens anders in Nederland voor.