Nederlands Gereformeerde Kerken: homo's niet toegelaten tot ambten

Persbericht LCC Plus organisaties

Christelijke LHBT-organisaties teleurgesteld over besluit Nederlands Gereformeerde Kerken homo’s en lesbiennes niet toe te laten tot kerkelijke ambten

Teleurstellend besluit Nederlands Gereformeerde Kerken

In 2013 besloot de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken tot het aanstellen van een commissie die onderzoek moest gaan doen naar de openstelling van de kerkelijke ambten voor homo’s en lesbiennes. De commissie leverde in 2015 een gedegen rapport af van ruim tweehonderd pagina’s, de afsluiting van een uitgebreide zoektocht naar een Bijbels perspectief op de kwestie. Een meerderheidsstandpunt in het rapport ondersteunde de openstelling van de ambten. Desondanks is door de Landelijke Vergadering op zaterdag 16 januari jl. besloten dit niet te doen. De christelijke LHBT-organisaties, verenigd in de zogenaamde LCC Plus Alliantie, vinden dit besluit teleurstellend. Zij constateren met spijt dat de Nederlands Gereformeerde Kerken een kans hebben laten passeren homo’s en lesbiennes in hun eigen gemeenschappen als volwaardige medechristenen te erkennen.

Spagaat voor homo’s en lesbiennes blijft in stand

De LCC Plus organisaties zijn de commissie erkentelijk voor de zorgvuldige wijze waarop deze haar werk heeft verricht en is dankbaar voor de mogelijkheid gesprekken te hebben kunnen voeren met de commissieleden. De LCC Plus organisaties prijzen de commissie voor deze inzet, maar betreuren het dat de inbreng van homo’s en lesbiennes zelf, een belangrijk onderdeel in het rapport, niet zwaarder heeft gewogen in de uiteindelijke besluitvorming. De spagaat waarin veel LHBT’ers zich binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken bevinden, blijft zo in stand.

Gevoel van onveiligheid in NGK-gemeentes nog niet geweken

De Landelijke Vergadering heeft besloten niet te berusten in een mogelijk onveilige situatie voor homo’s en lesbiennes in de plaatselijke gemeente. De LCC Plus organisaties zijn positief over deze intentie. Zij roepen de Landelijke Vergadering daarom dringend op het gesprek met haar LHBT-leden voort te zetten en te blijven streven naar een situatie waarin LHBT’ers werkelijk onderdeel zijn van de kerk en ten volle kunnen bijdragen aan Gods koninkrijk. Zo kan het gevoel van onveiligheid onder velen wijken.

Oproep besluit te heroverwegen

De LCC Plus organisaties roepen de Landelijke Vergadering op haar besluit te heroverwegen. Leden van genoemde organisaties zijn meer dan bereid opnieuw het gesprek aan te gaan over de positie en participatie van LHBT-leden in de gemeentes van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Door gelijkwaardige participatie kan de kerk lichaam van Christus zijn, met respect voor alle onderdelen daarvan in hun unieke en onvervangbare eigenheid.

Nederlands Gereformeerde Kerken

De Nederlands Gereformeerde Kerken zijn in 1967 ontstaan uit een scheuring van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Dit kerkgenootschap telt ongeveer 33.000 leden, verdeeld over ongeveer negentig plaatselijke gemeentes. Nog in 2004 besloot de Landelijke Vergadering van deze kerken de vrouw toe te laten tot het ambt van predikant.

LCC Plus organisaties

De LCC Plus organisaties voeren drie projecten uit voor de sociale acceptatie van christelijke LHBT'ers. Een van deze projecten wil de sociale acceptatie in gereformeerde, reformatorische en evangelische kerken en geloofsgemeenschappen bevorderen. Meer info is te vinden op: www.lccprojecten.nl.

‘LHBT’ staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender.