KennisCafe: De kraakbare wereld -- KNAW


Datum:
15 februari 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:
vCal iCal

Moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) spreekt met wiskundigen, cryptografen en andere deskundigen over hoe kraakbaar onze wereld is.

Zonder dat u het weet gebruikt u bijna dagelijks geheimschrift. Als u via internet een boek bestelt dan is de communicatie tussen u en de winkelier versleuteld zodat uw gegevens niet zomaar in handen van een derde persoon vallen. Versleuteling, ofwel encryptie is een vorm van geheimschrift.

Cryptografen en hackers zijn in een race verwikkelt. De hackers worden steeds slimmer met steeds snellere computers. De cryptografen maken steeds langere sleutels, zodat het jaren duurt om ze te kraken. Maar de quantumcomputer gooit roet in het eten. Die kan de huidige vorm van encryptie met
twee vingers in de neus kraken. Weg beveiligde overheidsdocumenten, creditcardgegevens, medische dossiers, noem het maar op.

Hoe hou je gegevens prive? Wat is de slimme wiskunde erachter? Is de quantumcomputer probleem en oplossing tegelijk? Of is er maar een echte oplossing: we gaan terug naar sleutels op papier, die we persoonlijk afleveren.