`Leraren, denk goed na over insuline spuiten'

"De diabeteszorg op scholen moet structureel goed geregeld worden. Je mag niet uitgaan van de vrijwilligheid van leraren", zegt AOb-bestuurder Jose Muijres. "Wij willen ook dat leerlingen met diabetes naar een reguliere school gaan, maar als oplossing zien wij niet de docent."

Onlangs kwam de `Stichting Zorgeloos met diabetes naar school' met een persbericht waarin stond dat sinds kort onderwijspersoneel officieel ook handelingen mag verrichten. `Het weigeren van kinderen met diabetes op school is verleden tijd. Eerder was het zo dat ouders van jonge kinderen met diabetes vaak onder schooltijd stand-by moesten staan', zo staat in het persbericht. Het ministerie van Onderwijs maakte eerder al een factsheet met wat wel en niet mocht.

Niet zo simpel

Toch vindt Muijres dat het nu lijkt alsof het iets normaals is, het toedienen van insuline. "Maar zo simpel is het niet. Als leraren het vrijwillig willen doen, moeten ze heel goed naar de voorwaarden kijken en nadenken of ze het echt willen. Er zitten juridische risico's aan. Zij zijn namelijk altijd zelf aansprakelijk."

Bovendien moet de school ermee instemmen en nadenken over welke afspraken er worden gemaakt. Hoe gaat het bijvoorbeeld als de leraar niet in de klas is, omdat hij of zij insuline moet spuiten? En wordt er een aparte ruimte beschikbaar gesteld om de handeling te verrichten?

De AOb wil dat mensen die bevoegd zijn de diabeteszorg uitvoeren, zoals wijkverpleegkundigen. "Het is geen taak van leraren", aldus Muijres.