Evaluatiecommissie Wet herziening gerechtelijke kaart

Nieuwsbericht | 29-01-2016 | 16:25

Prof. dr. H.R.B.M. (Henk) Kummeling wordt voorzitter van de commissie Evaluatie Wet herziening gerechtelijke kaart. De commissie gaat onderzoek doen naar de doeltreffendheid en effecten van de herziening van de gerechtelijke kaart - de nieuwe indeling van rechtbanken en gerechtshoven - die per 1 januari 2013 is doorgevoerd. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

Voor 1 januari 2018, binnen vijf jaar na inwerkingtreding van de Wet herziening gerechtelijke kaart, zal de commissie haar evaluatie afronden. Daarnaast is de commissie gevraagd om nog voor 1 april 2016 een tussenverslag uit te brengen over de doeltreffendheid en de effecten van de Wet splitsing arrondissement Oost-Nederland in twee nieuwe arrondissementen: Gelderland en Overijssel.

Commissievoorzitter Kummeling is nu voorzitter van de Kiesraad en hoogleraar vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij onder meer vice-voorzitter van de Commissie Wolfsen, die onderzoek heeft gedaan naar het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Andere leden van de commissie Evaluatie Wet herziening gerechtelijke kaart zijn:

* Prof. dr. G. de Groot

* Prof. dr. M. Noordegraaf

* Dr. M. Schoenmaker

* Prof. dr. mr. J.L. de Wijkerslooth de Weerdesteyn