Informatie over nieuwe rolcontainer voor plastic afval


31-01-2016 Om afval beter te kunnen scheiden krijgen inwoners in Stede Broec (alleen laagbouwwoningen) vanaf half februari 2016 een aparte container. Hierin kunt u plastic verpakkingsmateriaal, lege pakken en blik scheiden.

Scheiden aan de bron

Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen over voor hergebruik. Met de container aan huis kan plastic, lege pakken en blik makkelijker gescheiden worden zodat inwoners minder restafval hebben.Voor inwoners die nu gebruik maken van zakken, verandert er (voorlopig) niks.

Informatiebrieven

Iedereen in Stede Broec die een container krijgt, ontvangt een brief van de gemeente met algemene informatie. De Huisvuilcentrale (HVC) stuurt vervolgens een brief met daarin het moment waarop de container wordt afgeleverd. U hoeft daarvoor niet thuis te zijn.

Wijziging van de inzameling laagbouw

De HVC komt eens in de vier weken langs om de plastic-container te legen. De inzameling van zakken met plastic verdwijnt met de komst van de containers. Doordat er minder restafval overblijft, zal ook de container voor restafval voortaan eens per vier weken worden geleegd. De inzameling van
groente-, fruit- en tuinafval (gft) is eens in de twee weken.

Nieuwe afvalkalender

Vanaf half februari is de nieuwe afvalkalender beschikbaar. Via de digitale afvalkalender of de afval-app van HVC kunt u het nieuwe inzamelschema raadplegen. Voor hoogbouwwoningen blijft de inzameling hetzelfde.
Wanneer u niet beschikt over een computer of printer en u wilt graag het inzamelschema ontvangen dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van de HVC, 0800-0700 (gratis).

Westfriese gemeenten

Ook de inwoners van Westfriese gemeenten Opmeer, Stede Broec, Hoorn, Koggenland en Medemblik krijgen volgend jaar een container voor plastic, pak en blik aan huis. Het CAW-bestuur (bestuur van de gemeenschappelijke regeling van voornoemde gemeenten en Enkhuizen) besloot in mei tot de invoering
van de container. Deze maatregel moet leiden tot meer afvalscheiding en behoud van waardevolle grondstoffen die nu nog vaak in het restafval zitten. Ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval in Nederland wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75% in 2020. Huishoudens kunnen
daaraan bijdragen door hun gft, papier, glas, plastic, pak en blik apart te houden.

Uitzonderingssituaties

Voor mensen met uitzonderlijk veel afval zoals luiers of incontinentiemateriaal is er maatwerk mogelijk. U kunt hiervoor het formulier Verzoek extra afvalvoorziening invullen.

Vragen?

Heeft u vragen? Ga naar de veelgestelde vragenlijst. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de gemeente via 0228 - 510 111