Koenders op Afrikaanse top: volgende stap in gezamenlijke Europees-Afrikaanse actie tegen migratie

Nieuwsbericht | 31-01-2016 | 13:01 - Minister Koenders heeft dit weekend als voorzitter van de Europese Unie op een top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba met staatshoofden en ministers van Afrikaanse landen uitgebreid overleg gevoerd over de aanhoudende migratieproblematiek. Ook de zorgwekkende situatie in Burundi, inclusief de recente aanwijzingen over massagraven, stond hoog op de agenda. Minister Koenders sprak tijdens de top onder meer met leiders uit Burundi, Ethiopie, Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Ivoorkust, Tanzania, de AU, de VN en de EU.

De jaarlijkse top in Addis komt na de gezamenlijke Europees-Afrikaanse top in november over migratie in Valletta, op het eiland Malta, gelegen in de wateren waarover veel vluchtelingen nog altijd een gevaarlijke overtocht wagen, vaak met een dramatische afloop. 'Afrika en Europa delen een zee en een doel: het drastisch indammen van de migratiestromen door de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van vooral jonge Afrikanen te verbeteren, opvang in de regio te versterken, mensensmokkelaars aan te pakken en grenzen beter te bewaken. Alle deelnemende landen hebben zich hieraan gecommitteerd in november. We hebben toen samen grote stappen durven zetten. Nu komt het aan op snel en daadkrachtig uitvoeren', aldus minister Koenders.

In november werd een fonds opgericht waarmee projecten gefinancierd kunnen worden die onder andere bijdragen aan een betere toekomst en werkgelegenheid voor Afrikanen, waardoor ze de bootjes links laten liggen. 'Daar is nu een start mee gemaakt en er wordt nu samen met de Afrikaanse landen concreet aan gewerkt', zegt de minister. Ook heeft de Afrikaanse Unie inmiddels een programma voor haar 54 lidstaten opgesteld, waarmee de grondoorzaken voor migratie moeten worden weggenomen.

De Afrikaanse Unie heeft de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gekregen in de internationale vrede en veiligheid. 'En dat is niet eenvoudig, want de uitdagingen waar het continent mee te kampen heeft zijn immens en urgent.' Behalve over migratie, is tijdens de top uitvoerig gesproken over Burundi.

Koenders vindt dat de Afrikaanse Unie een belangrijke rol te spelen heeft als het gaat om regionale conflicten zoals dat in Burundi: 'De Afrikaanse Unie kan met concrete actie bijdragen aan het voorkomen van grootschalig geweld in dat land', zegt de minister. 'Hopelijk kunnen snel militaire- en mensenrechtenwaarnemers van de AU naar Burundi afreizen.' Hij vervolgt: 'De AU moet, net als de VN en de rest van de internationale gemeenschap, als een blok alles op alles blijven zetten om via dialoog een uitweg te vinden uit de diepe crisis waar Burundi zich in bevindt. De EU is in direct overleg met Burundi en de regio om een vreedzame oplossing te bevorderen.' Daartoe sprak Koenders onder meer met de Burundese minister van Buitenlandse Zaken Nyamitwe, AU-commissaris Chergui van Vrede & Veiligheid en belangrijke regionale spelers.

De top van de Afrikaanse Unie heeft als hoofdthema 'het Afrikaans Jaar van de Mensenrechten'. `In conflicten staan mensenrechten vaak zwaar onder druk. Het is dan ook heel belangrijk dat men hier op het hoogste niveau aandacht voor heeft', aldus Koenders.