Veilig wonen in Noordoostpolder


In 2014 voelden inwoners van Noordoostpolder zich veiliger dan de gemiddelde inwoner van Nederland. Dit blijkt uit het onderzoek `De Veiligheidsmonitor'. De cijfers van de politie onderstrepen dit beeld.

Noordoostpolder doet sinds 2009 regelmatig mee aan de landelijke integrale Veiligheidsmonitor. Daarin worden aan inwoners vragen gesteld over leefbaarheid, buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens en andere onderwerpen die te maken hebben met veiligheid en een gevoel van veiligheid. Ruim 1800
mensen in Noordoostpolder hebben anoniem meegewerkt aan het onderzoek.

Gemiddeld voelen inwoners van Noordoostpolder zich veilig en waarderen ze hun leefomgeving. Er zijn wel verschillen tussen de buurten en dorpen. Inwoners van de dorpen waarderen de sociale leefomgeving over het algemeen hoger dan inwoners van Emmeloord. Het rapportcijfer dat mensen in
Noordoostpolder geven voor hun leefomgeving en de veiligheid is gemiddeld 7,4. Dat cijfer ligt nog iets hoger in de Emmeloordse wijk De Erven en in Kraggenburg en Tollebeek. Inwoners van Kraggenburg geven het hoogste cijfer voor leefbaarheid en veiligheid: een 7,7.

Mensen ervaren ook problemen. De grootste ergernis in 2014 was te hard rijden.
22% van de mensen, zowel in de dorpen als in de wijken in Emmeloord, noemt dit als grootste probleem. Op nummer 2 en 3 staan hondenpoep en parkeeroverlast. Deze beide thema's hebben de aandacht van de gemeente bij handhaving.