Proef met antivriesdeklaag op fietsbrug Componistenpad


Proef met antivriesdeklaag op fietsbrug Componistenpad

Komende week wordt een antivriesdeklaag aangebracht op de fietsbrug aan het Componistenpad. Deze deklaag wordt bij wijze van proef aangebracht en moet gladheid door bevriezing op de brug voorkomen.

De werkzaamheden aan de brug duren van vrijdag 5 tot en met donderdag 11 februari. De brug blijf die periode toegankelijk voor voetgangers en fietsers.



De planning van de werkzaamheden is als volgt:

vrijdag 5 februari: schoonspuiten brug

maandag 8 februari: tent over brug plaatsen

dinsdag 9 februari: brug droogblazen

woensdag 10 februari: antivriesdeklaag aanbrengen

donderdag 11 februari: strooizout aanbrengen



Innovatieve methode

Doordat de lucht rondom bruggen circuleert, kan het wegdek daarop al bevriezen bij een luchttemperatuur van 2 DEGC. De antivriesdeklaag zorgt ervoor dat sneeuw zich niet aan het wegdek kan hechten en de bevriezingstemperatuur van het wegdek wordt verlaagd. De antivrieslaag neemt strooizout
op en houdt dit ongeveer twee maanden vast. Daarna hoeft pas opnieuw strooizout te worden aangebracht. Deze innovatieve methode wordt al veelvuldig toegepast in Amerika, maar nog niet in Europa. Gemeente Hellevoetsluis is de eerste gemeente die hiermee een proef uitvoert.



De resultaten van de proef worden besproken bij de evaluatie van de gladheidsbestrijding na afloop van het winterseizoen. Aan de hand daarvan wordt bekeken of het wenselijk is om bruggen in Hellevoetsluis van deze deklaag te voorzien.