Weblog: Wind


Eric van Oosterhout

Het was een spannende dag voor ons. De rechter zou uitspraak doen over de aanleg van de windparken in Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Daarbij ging het niet om de vraag of een dergelijk windpark er moest komen. De vraag was wie de regie heeft: het Rijk of de provincie.

Om een ingewikkeld verhaal kort te maken: de rechter heeft geoordeeld dat het Rijk bevoegd is de regie te voeren. Dat impliceert dat er minimaal het gevoel ontstaat dat we nog minder invloed uit kunnen oefenen op de plannen. In wielertermen heet dat: `erop en erover'. In het geval de provincie
Drenthe de regie heeft, zouden we aan tafel zitten bij bestuurders waarmee we veel meer zaken regelen en die de gevoeligheid in het gebied beter kunnen inschatten.

We gaan het vonnis van de rechter bestuderen. Dinsdag zullen we er verder over spreken in de vergaderingen van de college. Daarna zullen we ook onze raden vragen om een oordeel over het vervolg.

Een ding is zeker: het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Ik werk toch alweer zo'n jaar of dertig bij de overheid. Maar ik kan zonder overdrijving zeggen dat ik dit nog niet eerder heb meegemaakt: een plan met een enorme impact op een omvangrijk kwetsbaar gebied dat zonder enige
fatsoenlijke vorm van inspraak wordt gedropt. Na vandaag is het vertrouwen dat we dat nog kunnen keren er niet groter op geworden.

* RTV Drenthe: Rijk houdt regie over windmolens in de Veenkolonien

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.