Nyrstar: Jaarresultaten van 2015

4 februari 2016

HOOFDPUNTEN:

o De onderliggende EBITDA van de groep bedroeg in 2015 EUR 256 miljoen (EUR 19 miljoen meer dan in 2014),^[1] ondersteund door de sterke resultaten van het segment Metaalverwerking (de productie van zinkmetaal overschreed de bovengrens van de richtlijn) en de versterking van de USD/EUR, terwijl de scherpe daling van de grondstofprijzen in de tweede helft van 2015 een negatief effect had

o De EBITDA van het segment Metaalverwerking steeg met 41% j-o-j tot EUR 336 miljoen

o Het segment Mijnbouw boekte een EBITDA-verlies van EUR (41) miljoen, een daling van 193% j-o-j

o De nettoschuld (exclusief langlopende financiele verplichtingen) aan het eind van het jaar bedroeg EUR 761 miljoen en lag daarmee EUR 323 miljoen hoger dan in 2014 als gevolg van de groeigerelateerde investeringsuitgaven van Metaalverwerking (voornamelijk de Port Pirie Herontwikkeling) en de zwakke prestaties van het segment Mijnbouw o Nettoverlies van EUR 432 miljoen in 2015, voornamelijk als gevolg van een bijzondere waardevermindering van EUR 564 miljoen die vooral verband hield met de activa van het segment Mijnbouw (bestaande uit EUR 418 miljoen op 30 juni 2015 en EUR 146 miljoen op 31 december 2015) o Er worden doortastende maatregelen ter versterking van de balans geimplementeerd om de financiele en operationele flexibiliteit van Nyrstar te verbeteren in een voor de nabije toekomst moeilijke grondstofprijsomgeving:

o Cashflowbesparing van EUR 65 miljoen op jaarbasis gerealiseerd in KW4 ten opzichte van KW3 2015

o Financiering van een vooruitbetaling van USD 150 miljoen voor zinkmetaal afgerond

o Formele procedure gestart voor de verkoop van het volledige segment Mijnbouw of het grootste deel ervan

o De Port Pirie Herontwikkeling blijft op schema met in november 2015 de uitgifte van de eerste tranche van de als eigen vermogen gewaardeerde eeuwigdurende obligatieleningen en met in H2 2016 en H1 2017de verwachte ramp-up met verwachte totale projectkosten van ongeveer AUD 563 miljoen

In zijn commentaar bij de jaarresultaten van 2015 zei Bill Scotting, Chief Executive Officer:

"Ondanks de moeilijke operationele omgeving waarmee we in de tweede helft van 2015 werden geconfronteerd, is Nyrstar erin geslaagd robuuste resultaten te realiseren vanuit zijn segment Metaalverwerking. De EBITDA van dit segment steeg met EUR 96 miljoen j-o-j. Het segment Mijnbouw heeft duidelijk geleden onder de scherpe daling van de grondstofprijzen, waarbij de positieve EBITDA van EUR 6 miljoen in de eerste helft van 2015 daalde tot een EBITDA-verlies van EUR 46 miljoen in de tweede helft van het jaar.

Voorzichtig cashmanagement blijft de belangrijkste focus in de huidige marktomgeving waar belangrijke stappen gezet zijn om de kasuitgaven van het segment Mijnbouw zoveel mogelijk te beperken terwijl het desinvesteringsproces vordert. De opschortingen van activiteiten en de inkrimpingen van het personeelsbestand die het afgelopen kwartaal zijn doorgevoerd, leveren in het segment Mijnbouw een cashflowbesparing van EUR 65 miljoen op jaarbasis op ten opzichte van het derde kwartaal van 2015.

Op 9 november 2015 kondigde we een solide plan aan om de balans van het Bedrijf te versterken, zodat we het hoofd kunnen bieden aan de moeilijke marktomgeving in de nabije toekomst als gevolg van de lage grondstofprijzen en de kredietmarkten, en zodat we tegelijk de nodige operationele flexibiliteit creeren om aandeelhoudersrendement te genereren.

In overeenstemming met dit plan werd eind december 2015 een vooruitbetalingsfinanciering van USD 150 miljoen voor zinkmetaal voltooid. Verder verwacht het Bedrijf binnenkort een aandelenuitgifte met voorkeursrecht van EUR 250 - 275 miljoen te lanceren. Via die rechtenuitgifte en andere financiele initiatieven, zoals de voorfinanciering van de USD 150 miljoen van de vooruitbetaling voor zinkmetaal, is onze balans versterkt en zal ze blijven versterken, waardoor we beter gewapend zijn tegen de huidige lage grondstofprijzen.

De onderliggende EBITDA van de Groep bedroeg EUR 256 miljoen, wat EUR 19 miljoen meer is dan in 2014, exclusief de niet-geldelijke winst van EUR 43 miljoen uit de schikking van de zilverstreamingovereenkomst met Silver Wheaton met betrekking tot de Campo Morado-mijn in 2014. Ondanks de forse daling van de grondstofprijzen in de tweede helft van 2015 en de teleurstellende resultaten van het segment Mijnbouw, zette het segment Metaalverwerking zijn sterke operationele en financiele prestaties voort, waarbij de productie van zinkmetaal de bovengrens van de richtlijn overschreed. De daling van de grondstofprijzen in 2015 deed de EBITDA met ongeveer EUR 151 miljoen dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit werd echter meer dan gecompenseerd door de gunstige wisselkoerseffecten, met inbegrip van een waardedaling van de euro, de Canadese dollar en de Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat resulteerde in een EBITDA-winst van ongeveer EUR 170 miljoen ten opzichte van 2014.

De EBITDA van het segment Metaalverwerking steeg met EUR 96 miljoen j-o-j tot EUR 336 miljoen. Deze stijging was te danken aan de sterke operationele prestaties, de aanhoudende verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de hogere zinkverwerkingslonen en de lagere bedrijfskosten, voornamelijk als gevolg van de daling van de energieprijzen.

De Port Pirie Herontwikkeling blijft op schema, en de totale voltooiingskosten bedragen naar verwachting AUD 563 miljoen. In 2015 werden alle belangrijke technische werkzaamheden samen met de bouw van de oven, verwerkingsapparatuur en grote betonwerken voltooid. De Port Pirie Herontwikkeling staat centraal in de missie van Nyrstar om de maximale waarde uit minerale grondstoffen te halen, en ligt nog steeds op schema voor de start van de ingebruikname aan het eind van de eerste helft van 2016, met een ramp-up in de tweede helft van 2016 en de eerste helft van 2017. Met een voltooide ramp-up wordt verwacht dat een herontwikkeld Port Pirie een EBITDA uplift van ongeveer EUR 80m zal genereren, op basis van 31 december 2015 metaal- en valutakoers parameters,

De EBITDA van het segment Mijnbouw daalde in 2015 met 193% j-o-j (gecorrigeerd voor de niet-geldelijke winst uit de schikking van de zilverstreamingovereenkomst) tot EUR -41 miljoen als gevolg van de lagere prijzen van basis- en edelmetalen, de hogere verwerkingslonen, de operationele uitdagingen en de opschorting van de activiteiten van de Campo Morado-, Myra Falls- en Middle Tennessee-mijnen. Deze elementen zijn in aanmerking genomen bij de toetsing op bijzondere waardevermindering die in 2015 werd uitgevoerd.

Wij zijn ervan overtuigd dat onze mijnbouwactiva een aanzienlijke intrinsieke waarde hebben die kan worden gegenereerd door vastgestelde groei- en ontwikkelingsinitiatieven te implementeren. Er is het afgelopen jaar operationele vooruitgang geboekt met de aanstelling van een nieuw 'senior mining leadership team' dat zich focust op mijnontwikkeling en de planning van de levensduur van mijnen. Het is echter duidelijk dat zonder kapitaalinjectie het segment als geheel ondermaats zal blijven presteren. Onze huidige strategie is om de toewijzing van beschikbaar kapitaal te focussen op groeiprojecten in het segment Metaalverwerking. In dit verband hebben we BMO Capital Markets en Lazard aangesteld om te helpen met een proces gericht op de verkoop van het merendeel van of al onze mijnbouwactiva. Dit desinvesteringsproces zal naar verwachting enkele maanden duren en zal, indien succesvol, de korte termijn behoefte aan cash ter ondersteuning van de mijnbouwactiva elimineren.

Veiligheid blijft een essentieel onderdeel van de manier waarop wij zaken doen en is een kernelement van de Nyrstar-cultuur. We hebben in 2015 substantiele verbeteringen gerealiseerd wat betreft een aantal belangrijke veiligheidmaatstaven, waarbij het aantal verloren werkdagen of dagen met aangepast werk met 31% j-o-j is gedaald. Tragisch genoeg, en ondanks de veiligheidsverbeteringen die we de afgelopen jaren in ons segment Mijnbouw hebben gerealiseerd, hadden we een dodelijk ongeval te betreuren in 2015. We zijn ook diep bedroefd door twee andere dodelijke ongevallen die zich in januari 2016 voordeden in de El Mochito-mijn in Honduras en in de Langlois-mijn in Canada. Deze dodelijke ongevallen hebben een grote impact gehad op de familie, vrienden en collega's van de beide slachtoffers. We zullen lessen trekken uit deze tragedies om in zowel het segment Mijnbouw als het Metaalverwerkingssegment verdere verbeteringen te implementeren teneinde toekomstige tragedies te voorkomen.

De lage grondstofprijzen en de onzekere economische omstandigheden maken dat de operationele omgeving moeilijk blijft. Met onze doortastende maatregelen ter versterking van de balans, kapitaaldiscipline en operationele verbeteringen zijn we er echter van overtuigd dat Nyrstar goed gepositioneerd zal zijn om te profiteren van de verwachte verbetering van de onderliggende fundamentals van de zinkmarkt.

De voltooiing van de volledig onderschreven uitgifte met voorkeursrecht van EUR 250 - 275 miljoen als onderdeel van de maatregelen ter versterking van de balans in het eerste kwartaal van 2016 zal onze financiele flexibiliteit aanzienlijk verbeteren en zal Nyrstar positioneren om de latente waarde voor de aandeelhouders te maximaliseren. Verder vooruitblikkend verwachten we nog steeds dat de Port Pirie Herontwikkeling op tijd klaar zal zijn voor de ramp-up. Samen met de lopende en toekomstige verbetering van Nyrstars netwerk van zinksmelterijen - de zogenaamde groeipijplijnprojecten van Metaalverwerking - zal Nyrstar van de voorspelde sterke zink marktfundamentals gebruik kunnen maken."

CONFERENCE CALL

Het management zal deze verklaring bespreken in een conference call met de beleggersgemeenschap op 4 februari 2016 om 9.00 uur Midden-Europese tijd. De presentatie kan worden gevolgd via een live webcast en zal ook in het archief beschikbaar zijn. De webcast is toegankelijk via: http://edge.media-server.com/m/p/umicf4qn

TOEKOMSTGERICHTE VERKLARINGEN

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen die een weerspiegeling vormen van de intenties, overtuigingen of huidige verwachtingen van Nyrstar, onder meer met betrekking tot: Nyrstars bedrijfsresultaten, financiele situatie, liquiditeit, prestaties, vooruitzichten, groei en strategieen en de sector waarin Nyrstar actief is. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn onderworpen aan risico's, onzekerheden en veronderstellingen evenals andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat Nyrstars werkelijke operationele resultaten, financiele situatie, liquiditeit, prestaties, vooruitzichten of kansen evenals die van de markten waarin het actief is of actief wil zijn, wezenlijk verschillen van deze die in deze toekomstgerichte verklaringen worden uitgedrukt of gesuggereerd. Nyrstar waarschuwt u dat toekomstgerichte verklaringen geen garantie vormen voor prestaties in de toekomst en dat zijn werkelijke operationele resultaten, financiele toestand en liquiditeit evenals de ontwikkeling van de sector waarin Nyrstar actief is wezenlijk kunnen afwijken van deze beschreven of gesuggereerd in de toekomstgerichte verklaringen die in dit persbericht zijn opgenomen. Zelfs als het bedrijfsresultaat, de financiele toestand en de liquiditeit van Nyrstar evenals de groei en de ontwikkeling van de sector waarin Nyrstar actief is consistent zijn met de toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht zijn deze resultaten of ontwikkelingen niet altijd een indicatie voor resultaten of ontwikkelingen in toekomstige periodes. Nyrstar en elk van zijn bestuurders, leidinggevenden en werknemers wijzen uitdrukkelijk elke verplichting of verbintenis van de hand om toekomstgerichte verklaringen in dit verslag te herzien of updaten of om een herziening of update daarvan bekend te maken, of om een verandering in de verwachtingen van Nyrstar of in de gebeurtenissen, voorwaarden of omstandigheden waarop deze toekomstgerichte verklaringen gebaseerd zijn bekend te maken, tenzij de toepasselijke wet- of regelgeving dat vereist.

Over Nyrstar

Nyrstar is een wereldwijde producent van meerdere metalen met een leiderspositie in de zink- en loodmarkt en groeiende posities voor andere basis- en edele metalen, die essentiele grondstoffen zijn die de snelle verstedelijking en industrialisering van onze veranderende wereld voeden. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, op het Amerikaanse continent en in Australie en stelt ongeveer 5.000 mensen tewerk. Nyrstar werd opgericht in Belgie en heeft zijn hoofdzetel in Zwitserland. Nyrstar staat op Euronext Brussels genoteerd onder het symbool NYR. Meer informatie vindt u op de website van Nyrstar: www.nyrstar.com.

Belangrijke informatie

Deze aankondiging dient enkel als algemene informatie. Zij vormt geen, en maakt geen deel uit van een, aanbod of uitnodiging om over te gaan tot verkoop of uitgifte, of een uitnodiging tot het doen van een aanbod om over te gaan tot aankoop van of inschrijving op de effecten waarnaar hierin wordt verwezen, noch zal er enige verkoop of aankoop van dergelijke effecten zijn. Deze aankondiging is in het bijzonder geen aanbod van effecten die in de Verenigde Staten worden verkocht. Geen enkele van dergelijke effecten mag in de Verenigde Staten worden verkocht zonder registratie bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission of zonder een vrijstelling van registratie onder de Amerikaanse Securities Act van 1933, zoals gewijzigd. De Vennootschap heeft niet de intentie om enig deel van enige aanbieding in de Verenigde Staten te registreren of om over te gaan tot een openbare aanbieding van effecten in de Verenigde Staten. Een eventuele aanbieding van effecten zal worden gedaan door middel van een aanbiedingsdocument dat gedetailleerde informatie over de vennootschap en het management alsook jaarrekeningen zal bevatten. Deze aankondiging is geen prospectus in de zin van Richtlijn 2003/71/EG van het Europees Parlement en de Raad van 4 november 2003, zoals gewijzigd en zoals omgezet in iedere lidstaat van de Europese Economische Ruimte (de 'Prospectusrichtlijn'). Deze aankondiging vormt in geen geval een openbaar aanbieding of een uitnodiging aan het publiek in verband met een aanbod tot aankoop van of inschrijving op effecten in enig rechtsgebied.