Politievrouw overlijdt aan verwondingen; verder onderzoek naar aanslag

in Israel / by Elise Friedmann / on 04/02/2016 at 11:14 / Tags: IDF, Palestijnen, Terrorisme, Westbank

Hadar Cohen, een van de grenspolitievrouwen die gisteren in Jeruzalem werden aangevallen door drie zwaarbewapende Palestijnen, is later die dag aan haar verwondingen overleden. Zij was 19 jaar. Intussen is ook meer bekend over de toedracht van de aanslag, maar er wordt nog onderzocht of de daders waren bewapend door een organisatie. Alle daders zijn doodgeschoten tijdens de aanval.

Toedracht

Er zijn nog verschillende lezingen over de precieze toedracht. Hadar Cohen en haar vrouwelijke collega waren beiden nog in opleiding. Zij zouden met een of twee mannelijke agenten deel hebben uitgemaakt van een team van grenspolitiemensen. Hadar en haar collega liepen naar twee Arabieren, die op een bankje zaten bij de Damascuspoort naar de Oude Stad en een nerveuze indruk maakten, om hun identiteitskaarten te vragen. Daarop opende een van de twee het vuur, terwijl de ander op hen afrende met een mes.

Uit camerabeelden blijkt dat Hadar Cohen op een van de twee aanvallers schoot - het is niet duidelijk of zij of een ander hem doodde. Vervolgens dook achter haar een derde Palestijn op, die haar door het hoofd schoot. Zij overleed enige uren later aan haar verwondingen. Haar aanvaller werd doodgeschoten door een later toegesnelde politieman. Intussen worstelde de tweede politievrouw, die was aangevallen met een mes, ondanks haar vele verwondigen met haar aanvaller. Hij werd gedood door een politieman die de aanslag zag gebeuren. Zijn slachtoffer is ernstig gewond naar het Hadassa Ziekenhuis gebracht, maar maakt het intussen beter. De grenspolitie gaat ervan uit dat de drie Palestijnen op weg waren om een grotere aanslag te plegen.

Verder onderzoek

Dit was de tweede aanslag in een week door Palestijnen met vuurwapens. Tot nu toe werden de meeste aanvallen gepleegd met messen of auto's. Het is ook een van de zeldzame gevallen van samenwering tussen meerdere daders. De drie aanvallers die gisteren zijn gedood, waren bewapend met twee automatische geweren van eigen makelij, een handwapen, pijpbommen en messen. De vraag is of zij zelf al die wapens de stad hebben binnengesmokkeld en of zij de aanval onderling hadden gepland, of dat zij waren bewapend en geinstrueerd door een terroristische groepering.

De aanslag is niet opgeeist en volgens de Shin Beth had geen van de drie een strafblad of, zover bekend, banden met een terreurorganisatie.

De escalatie van deze week geeft kracht aan de waarschuwing van het Israelische leger (verder IDF), dat het geweld kan toenemen als er niets wordt gedaan. De IDF adviseerde in december om meer werkvergunningen uit te geven aan Palestijnen uit de Westoever en geen draconische maatregelen te nemen tegen de bevolking daar. Dat kan de economische situatie en het leiderschap op de Westoever versterken en verdere escalatie voorkomen, aldus de IDF.