Chirurg van Eeghem: "Een liesbreuk gaat nooit meer weg"

4 februari 2016 drs. K.H.A. van Eeghem

Dokter Van Eeghem is een van de ervaren chirurgen van het Havenziekenhuis. Jaarlijks voert zij veel liesbreukoperaties uit in Rotterdam. Veel mannen lopen er een tijdje mee rond. Maar wat is een liesbreuk nou precies en wanneer brengt het risico's met zich mee?

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Chirurg Van Eeghem: "De liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies, die ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Een deel van de buikinhoud, zoals een stukje van de darmen, kan in de uitstulping zitten. In de loop van de tijd wordt de breuk steeds groter en kunnen soms klachten ontstaan. Er kan een bobbel verschijnen in de lies bij het hoesten of bij de toiletgang of mensen krijgen pijn. Het wordt gevaarlijk wanneer de darm bekneld raakt in de uitstulping; een spoedoperatie is dan noodzakelijk en dit brengt extra risico's met zich mee."

Meer mannen met een liesbreuk dan vrouwen

"Patienten lopen vaak al een tijdje rond met de breuk voordat ze een afspraak maken. Als je eenmaal een liesbreuk hebt, dan gaat deze nooit meer weg", vertelt de chirurg. Opvallend is dat met name mannelijke patienten de spreekkamer van de dokter betreden. "9 van de 10 liesbreukoperaties die ik uitvoer, zijn bij mannen. De bouw van de buikwand van mannen is namelijk anders dan bij vrouwen. Bij mannen loopt een zaadstreng door de wand van de buik en dit is een zogenaamde zwakke plek."

Opereren liesbreuk via kijkoperatie

"In het Havenziekenhuis opereren we een liesbreuk vaak via een kijkoperatie. Het enige dat na de operatie zichtbaar is, zijn drie kleine sneetjes onder de navel. Het andere grote voordeel van de behandeling via een kijkoperatie is dat de patient minder pijn heeft. Over het algemeen kunnen patienten aan het einde van de dag weer naar huis." Wilt u weten hoe een opname in het Havenziekenhuis verloopt? Bekijk dan de film Opname in het Havenziekenhuis.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.