OM: half jaar cel VVD-politica voor hulp drugsbende

Web only | do 04 feb 2016

Redactie Daan van de Staaij Redactie Iris Cohen

Als het aan justitie ligt krijgt het ex-VVD-raadslid Kathalijne de Kruif een half jaar celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, voor witwassen van crimineel geld en deelname aan een criminele drugsbende. Ook eiste het OM een werkstraf van 240 uur tegen de Maarssense politica die door de affaire haar werk als raadslid neer moest leggen.

Volgens justitie heeft De Kruif samengewerkt met een Utrechtse criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige wietteelt. Ze zou opbrengsten hebben witgewassen door het aanschaffen van luxe goederen als boten en een caravan.

Als de rechter de eis overneemt hoeft De Kruif niet meer de cel in omdat ze al een paar weken vast heeft gezeten. De officier van justitie hield in haar eis rekening met de enorme publiciteit die de zaak kreeg en de negtatieve gevolgen die dit had voor het raadslid. Verzwarend vond justitie dat ze een voorbeeldfunctie had als politicus.

Tegen de hoofdverdachten van de vermeende bende werd eerder deze week 3 tot 4,5 jaar geeist. Tegen de Kruif loopt nog een andere procedure wegens lekken van vertrouwelijke informatie in een procedure voor een burgemeestersbenoeming.