Duitse politie: veel NL'ers betrokken bij plofkraken

TV | do 04 feb 2016

Verslag Herman Zaalberg Redactie Rob Hadders

Twee Nederlandse inbrekers van 22 jaar kwamen deze week om het leven na een zwaar auto-ongeluk op een Duitse snelweg. Op de vlucht na een inbraak raakte hun Audi met grote snelheid van de weg en knalde tegen een boom en een vangrail. De Duitse politie maakt zich zorgen, want volgens hen gaat het hier niet om een incident.

Het aantal plofkraken in het land neemt sterk toe. Het gaat om een verdubbeling in heel Duitsland. En opvallend: de helft ervan vindt plaats in de Duitse grensregio Noordrijn-Westfalen. Volgens de Duitse politie zou het merendeel van de daders uit Nederland afkomstig zijn: het zijn bendes uit Amsterdam en Utrecht van Noord-Afrikaanse origine. De bendes kiezen juist voor Duitsland, omdat de pinautomaten in Nederland te goed beveiligd zijn.

Ook de twee inbrekers die deze week omkwamen, komen uit Utrecht. Een derde inzittende ligt zwaar gewond in het ziekenhuis in Duitsland. Ze zouden regelmatig pinautomaten hebben gekraakt. Bij de inbraak in de nacht van zondag op maandag ging het om een telecomwinkel, waarna ze op de hun vlucht verongelukten.

In EenVandaag een gesprek met Dietmar Kneib, het afdelingshoofd van een bijzondere eenheid die zich met plofkraken in Noordrijn-Westfalen bezighoudt.

En waarom kiezen criminelen vaak voor een Audi? Een gesprek met Douwe Leitner eigenaar van een exclusieve Audi die werd gestolen. Volgens hem weten dit soort bendes hoe ze een Audi moeten stelen, en kiezen ze dus altijd voor dit merk.