Moordverdachte Bart van U. bekent moord Els Borst

Web only | do 04 feb 2016

Redactie Daan van de Staaij

Bart van U., verdacht van de moord op oud-politica Els Borst, heeft vandaag voor het eerst bekend dat hij de moord heeft gepleegd.

De Rotterdammer hield de oud-politica verantwoordelijk voor euthanasiewetgeving die hem niet zinde. Hij ging op de bewuste dag met de trein en fiets naar haar huis en wachtte mevrouw Borst op. Het was 'een Goddelijke boodschap', aldus de rechter over de bekentenis van Van U.

Bij de rechter-commissaris heeft hij een uitgebreide verklaring afgelegd. De rechter las een samenvatting voor in een openbare zitting.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst werd op 10 februari 2014 in haar woonplaats Bilthoven op 81-jarige leeftijd om het leven gebracht.

Borst werd gevonden in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan.

De politica was van huis uit arts en in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, vakminister en gedurende Paars II tevens vicepremier. Bovendien was ze in 1998 tegen wil en dank lijsttrekker van haar partij.

In 2001 voerde ze als minister de destijds omstreden euthanasie-wet in, waardoor hulp bij zelfdoding onder voorwaarden werd toegestaan.

Justitie, politie, geestelijke gezondheidszorg faalden allemaal in de aanpak van moordverdachte Bart van U. In plaats van een sluitende aanpak van deze explosieve man die drie jaar in de cel had moeten zitten, werkte iedereen langs elkaar heen waardoor hij maandenlang vrij rond kon lopen.