Gymnich brengt EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen

Nieuwsbericht | 04-02-2016 | 15:00

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken ontvangt op 5 en 6 februari in Amsterdam de EU-Hoge Vertegenwoordiger en alle EU-ministers van Buitenlandse Zaken. De ministers komen in het Scheepvaartmuseum bijeen voor de Gymnich, de informele Raad Buitenlandse Zaken.

Europa

Fotograaf: R. van Elferen

Werklunch van Defensie en Buitenlandse Zaken

De Gymnich start met een gezamenlijke werklunch van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De bewindspersonen bespreken daarbij de voortgang van het Europees buitenland- en veiligheidsbeleid. `De unieke setting wijst op het belang het buitenland- en veiligheidsbeleid effectief aan elkaar te koppelen', zegt minister Koenders.

Relatie EU en Iran

De relatie tussen de EU en Iran is het volgende punt op de agenda. Het nucleair akkoord met Iran maakt de weg vrij voor vernieuwing van de relaties tussen Iran en de EU.

Opties bij crisis bespreken

De EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini is voorzitter van de Gymnich. Koenders en zij namen het initiatief de bewindslieden bijeen te brengen voor een scenariosetting. Op basis van een fictief scenario bespreken de ministers verschillende mogelijkheden waarmee zij op een plotselinge dreiging van buitenaf kunnen reageren.

Knelpunten en oplossingen migratie

De tweede dag van Gymnich gaat over migratie. De EU-ministers en ministers van kandidaat-lidstaten langs de Westelijke Balkanroute en Turkije behandelen dan knelpunten en mogelijke oplossingen. `We moeten met alle landen langs de migratieroute - en dus ook met de kandidaat-lidstaten - werken aan een oplossing voor de migratiecrisis. En elkaar aanspreken op het nakomen van afspraken', aldus Koenders.

Gymnich, elk half jaar

Gymnich is vernoemd naar het Duitse dorp waar dit overleg in 1974 voor het eerst werd gehouden. De informele Raad Buitenlandse Zaken vindt elke zes maanden plaats in het land dat voorzitter is.

Zie ook

* Informele bijeenkomst ministers Buitenlandse Zaken (Gymnich)