Zorgnetwerk ouderenzorg EUREGIO van start

Gronau. Op 3 februari kwamen ruim 80 vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse organisaties en instellingen op het gebied van de ouderenzorg in Gronau bij elkaar. Zij willen een Euregionaal ouderenzorgnetwerk vormen om grensoverschrijdend nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en meer samen te werken. Zo willen zij vraag en aanbod in de ouderenzorg op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen. Hier liggen momenteel veel kansen voor Nederlands verzorgend personeel, dat bij Duitse werkgevers op het gebied van vooral de (ouderen-)zorg aan de slag kan. Binnen het netwerk zal gemeenschappelijk naar oplossingen worden gezocht om diploma-erkenning, vergelijkbaarheid van opleidingen, verschil in beloning, taal en cultuur, enz. aan te pakken. Dit moet de stap over de grens voor stagiaires, werkzoekenden en werkgevers vergemakkelijken. Ter ondersteuning van het EUREGIO-zorgnetwerk moet er snel een gezamenlijk internetportaal komen, was de conclusie van de kick-offbijeenkomst.

Stages over de grens

Bij het ROC van Twente en het Graafschap College zijn momenteel al telkens rond de twaalf studenten in de verzorging en verpleging in Duitsland aan de slag. Zij worden hierop individueel voorbereid. Verder bieden de ROC's kennismakingsprogramma's met de Duitse instellingen aan, bijvoorbeeld in de vorm van excursies. Er zijn plannen om de orientatie op de Duitse arbeidsmarkt door keuzemodules structureel in het programma in te bouwen.

"Het lijkt of het bewustzijn over de meerwaarde van het buurland met de dag groeit", aldus Janny Beuzel van het ROC Twente. "We verwachten dat het aantal stagiaires in 2016 al zal verdubbelen." Helmien van Wichen (Graafschap College) voegt hier aan toe: "Voor onze plannen is het heel belangrijk om de instellingen aan de andere kant van de grens te kennen, ervaringen uit te wisselen en de eerste afspraken te maken. Daarvoor hebben we een grensoverschrijdend netwerk nodig!"

De kick-offbijeenkomst werd georganiseerd door Duitse en Nederlandse werkgevers en werkgeversorganisaties, ROC's, gemeentes en de Agenturen fuer Arbeit op initiatief van de Regio Achterhoek en de EUREGIO in het kader van het INTERREG V A-project "UNLOCK, Personeel over de grens!".

Dit project wordt deels gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Verdere cofinanciers zijn de provincies Gelderland en Overijssel, het ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Staatskanzlei van de deelstaat Nedersaksen, alsmede de (Land-) Kreise Borken, Emsland, Grafschaft-Bentheim en Steinfurt, de Regio's Twente en Achterhoek, de gemeentes Hardenberg en Coevorden en de EUREGIO.