Henk Krol: langdurige armoede vraagt betere aanpak

"Het kabinet beweert er voor te willen zorgen dat er `geen mensen door het ijs zakken'. Maar dat lukt volstrekt onvoldoende voor groepen ouderen, alleenstaande oudergezinnen en niet-westerse huishoudens. Daar moet een meer gerichte aanpak voor komen."

Deze uitspraak deed 50PLUS-Tweede Kamerlid Henk Krol donderdag 4 februari in een debat met staatssecretaris Klijnsma over de schuldenproblematiek bij huishoudens. De kans op langdurige armoede is uitgerekend het grootst onder 55 tot 65-jarigen, benadrukte de politiek leider van 50PLUS.

De problemen rond armoede en schulden zijn nog steeds levensgroot. In vergelijking met 2009 en 2012 hebben nu meer mensen een risico op problematische schulden, hield Henk Krol de staatssecretaris voor. Het risico op armoede en sociale uitsluiting van ouderen hangt volgens hem nauw samen met hun kansen op de arbeidsmarkt.

"Die zijn voor 55 tot 65-jarigen al lange tijd bedroevend. De aanpak van ouderenwerkloosheid moet versterkt worden en wel met grote spoed! Wanneer komt de ambassadeur ouderenwerkloosheid er en hoe staat het nu met het Nieuwe Actieplan, en het overleg hierover met de sociale partners? 50PLUS vraagt de regering vooral nog meer in te zetten op goede en tijdige voorlichting over schuldhulpverleningsmogelijkheden en vooral ook op signalering en preventie. Tijdig signaleren en budgetbeheer kunnen grotere schuldproblemen helpen voorkomen", aldus het 50PLUS-Tweede Kamerlid.

Hij vroeg staatssecretaris Klijnsma in te gaan op voor- en nadelen van (algehele) schuldkwijtschelding en een aanpak waarbij schulden overgenomen worden door de overheid en de schuldenaar een lage rente betaalt. "Ik vraag dit nadrukkelijk omdat recidive vaak hardnekkig is. Anders omgaan met kwijtschelden van schulden kan mogelijk helpen."

Henk Krol ging tot slot in op een brief van staatssecretaris Klijnsma over diverse armoederapporten. Daarin staat een passage over de `positieve koopkrachteffecten in 2016 voor de meeste huishoudens'. Krol vroeg weer aandacht voor (vroeg) gepensioneerden met een klein aanvullend pensioen en vaak hoge zorgkosten. "Die zien een `min' in hun koopkracht dit jaar. Deze groep staat het water echt aan de lippen. Staatssecretaris Klijnsma: doe wat voor deze groep!"

(c) 4 februari 2016