Drie jaar cel geeist voor overval tankstation Enschede


5 februari 2016 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Enschede drie jaar gevangenisstraf geeist tegen een 30-jarige man. De man wordt verdacht van het plegen van een gewapende overval op een tankstation aan de Knalhutteweg in Enschede op 15 januari 2014.

Bij de overval kwam een man met een bivakmuts over zijn hoofd de shop van het tankstation binnen. De medewerkster kreeg een pistool op haar gericht en werd gedwongen om geld in de rugtas van de overvaller te doen. Toen de kassalade leeg was, moest de medewerkster sigaretten in de tas stoppen.

De man werd op 25 maart 2015 in Suderwick in Duitsland op heterdaad aangehouden bij voorbereidingshandelingen voor een bankoverval. Ook hier had hij een pistool en een rugzak bij zich, die leken op het wapen en de tas die in Enschede gebruikt zijn.

Naar aanleiding van de beelden die gemaakt zijn van de overval in Enschede, rees het vermoeden dat de man in Duitsland bij meerdere overvallen betrokken is geweest. In december 2013 is een overval gepleegd in Bocholt en op 10 maart 2014 in Barlo. De verdachte viel vooral op door zijn
opvallende ogen, die nog zichtbaar waren door de bivakmuts.

In zijn requisitoir wees de officier op het leed dat de medewerkster van het tankstation is aangedaan. "Zij kampt nog steeds met angst gevoelens en heeft ontslag genomen. Ze kan niet meer werken bij een tankstation, omdat de angst te groot is. Tijdens de overval vroeg ze zich meteen af of er
kogels in het pistool zouden zitten. Dat blijkt inderdaad het geval geweest te zijn. Met hetzelfde wapen is geschoten tijdens de overval in Duitsland in december 2013 en bij zijn aanhouding in Suderwick was hetzelfde wapen ook geladen."

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar passend. Daarnaast heeft hij de rechtbank gevraagd de vordering van de benadeelde partij toe te kennen.

De man is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Het OM heeft gevraagd om de man tijdelijk naar Nederland over te leveren voor de berechting van de overval in Enschede.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet uitspraak op 19 februari 2016.

Deel dit op

*