Twee oproepen na controle op luxe verzuim


Publicatiedatum: 05 februari 2016
05 februari 2016

Twee ouders opgeroepen na controle luxe verzuim op voortgezet onderwijs.

De gemeente Eindhoven gaat twee ouders/verzorgers oproepen van wie hun kind op 4 en 5 februari om nog onduidelijke redenen niet op school is verschenen. De controle vond dit keer in het voortgezet onderwijs plaats.

Luxe verzuim

De gemeente is verplicht om toezicht te houden op de naleving van de Leerplichtwet. Die zegt dat ouders/verzorgers hun kinderen niet zonder toestemming van de schoolleiding buiten schoolvakanties op vakantie mogen nemen.
De controle was vooraf bij 5 scholen voor voortgezet onderwijs in Eindhoven aangekondigd: Augustinianum, Lorentz Casimir Lyceum, Luzac Lyceum, Novalis College en Van Maerlantlyceum,
De gemeente bezocht deze scholen om na te gaan welke leerlingen afwezig zijn.

31 huisbezoeken

Op basis van de inventarisatie zijn 31 huisbezoeken afgelegd. Twee ouders/verzorgers van leerlingen moeten binnenkort verantwoording afleggen voor de afwezigheid van hun kind.
Als er sprake is van overtreding van de Leerplichtwet, kan de gemeente proces verbaal opmaken. De boete bedraagt EUR 100,- per kind per dag.

Wisselende vakanties

De actie maakt deel uit van de jaarlijkse controles luxe verzuim. De gemeente doet dit twee keer per jaar: een keer op basisscholen en een keer op voortgezet onderwijsscholen in de gemeente Eindhoven. Rondom welke vakanties de controles precies plaatsvinden, is wisselend. Dit kunnen de
voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie of kerstvakantie zijn.