Opnieuw verdachte aangehouden in onderzoek naar voorbereidingen liqu..


5 februari 2016 - Landelijk Parket

In het onderzoek van de Landelijke Recherche onder de naam KOPER naar het voorbereiden van o.a. liquidaties heeft de politie deze week opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Utrecht van wie een DNA-profiel is aangetroffen op een Skorpion machinepistool.

Het volautomatische vuurwapen maakt deel uit van een enorme wapenvondst in Nieuwegein die op 15 juli 2015 is gedaan. Op die dag trof de politie in twee opslagboxen kluizen aan met een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en handgranaten.

Acht verdachten die in verband hiermee zijn aangehouden zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. Zij zijn in afwachting van een strafproces dat zich richt op de verdenking van voorbereiding van zeer ernstige misdrijven, zoals moord, deelname aan een criminele organisatie en verboden
wapenbezit.

Ontknoping

In dit onderzoek worden de voorbereidingen op liquidaties in beeld gebracht. Op straat is doorgaans alleen de ontknoping te zien, vaak ingrijpend en gruwelijk. In de voorbereidingen draait het om auto's, liefst snelle met valse kentekenplaten en wapens en ook peilbakens waarmee de daders hun
slachtoffers kunnen volgen.

In de afgelopen maanden zijn de wapens uit de aangetroffen voorraad in Nieuwegein door het NFI onderzocht op vingerafdrukken en DNA-sporen. De deze week aangehouden verdachte is de eerste in een reeks van mensen van wie sporen op de wapens zijn vastgesteld.

De man uit Utrecht is vandaag door de rechter-commissaris in Amsterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Deel dit op

*