Twee winnaars voor ontwerp van entree PARK21


Publicatiedatum:
vrijdag 05-02-2016
Ruim twee maanden lang hebben 42 leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum (locatie Zuidrand) in teams van drie aan hun ontwerpen gewerkt. Hun opdracht was om een zo mooi mogelijke entree te maken, passend bij de (toekomstige) uitstraling van PARK21. De leerlingen, uit HAVO 4 en VWO 5, kregen
hierbij hulp van twee landschapsarchitecten en een beeldend kunstenaar.
De jeugdige winnaars zijn vrijdag 5 februari bekend geworden. Hun ontwerp voor entree-elementen voor PARK21 is door de jury als beste gekozen. Juryvoorzitter Tom Horn:

"Wat hier staat, imponeert echt. Een groot compliment aan iedereen. Dan de uitslag. We hebben niet kunnen kiezen, dus we hebben twee winnende ontwerpen: de deuren en de houten palen."

Winnares Janne (17 jaar):

"De deuren zetten je aan het denken. Hoe het landschap erachter eruit ziet. Ze kunnen in een weiland komen, vijver of bos. En zo via een route met elkaar verbonden worden."


Romy (17) en Merel (16) vormen het andere winnende team:

"We zijn heel verbaasd. We begonnen met een boom en kwamen uit bij dit ontwerp. Nu zijn het een soort takken die opvallen maar ook opgaan in de omgeving."



Jongerenparticipatie

Het idee voor de prijsvraag kwam uit het project PARK21. De gemeente had een opdracht voor de entrees uitgezet bij enkele ontwerpbureaus. De volgende elementen wilden zij in de entrees graag terugzien: duidelijk en herkenbaar, kunst, een landmark. Er zijn enkele voorstellen gedaan door een
ontwerpbureau, maar PARK21 zag graag een aantal alternatieven van jonge creatieve mensen die bekend zijn met Haarlemmermeer.

Expositie

Dit resulteerde in de zeventien ontwerpvoorstellen van de leerlingen die zij vrijdag 5 februari aan belangstellenden - en de jury natuurlijk - op een expositie mochten presenteren. Dit gebeurde in de school zelf, die overigens ook uitkijkt over het eerste, reeds gerealiseerde deel van PARK21.
De deskundige jury bestond uit een van de de wethouder van PARK21 (Tom Horn), een docent Design van het lyceum en de directeur van het bureau VISTA landschapsarchitectuur.


Maquettes

De leerlingen hadden de opdracht om, na zich te hebben verdiept in de ontwerpvisie van het park, een maquette van hun entrees te bouwen. Ook moesten zij op A1-formaat een projectposter maken waarop stond hoe zij tot hun ontwerp zijn gekomen. En, alsof dat nog niet genoeg was, moesten zij ook
een digitale presentatie geven aan de juryleden. Hun `verhaal' moest in twee minuten `gepitched' worden. Twee maanden werk, in twee minuten verteld!

Voor het vervolg gaat PARK21 ook andere scholen betrekken.